• Jan, Astrid en Danny van Gils.
• Jan, Astrid en Danny van Gils. Foto: Geurt Mouthaan

Einde aan veertig jaar ‘Gouden Roos’: ‘Dit doet ontzettend zeer’

26 jun, 13:43 Zakelijk 12 keer gelezen

BERGAMBACHT • De Gouden Roos in de Bergambachtse Hoofdstraat stopt er na veertig jaar mee. Jan van Gils, die het familiebedrijf verkocht aan een nieuwe eigenaar, ging op 1 mei met pensioen. Zijn vrouw Astrid en dochter Danny, die beiden voor onbepaalde tijd door wilden gaan, stoppen per 1 juli. “De nieuwe bedrijfsvoering past niet bij onze manier van werken.”

Onder het genot van een hapje en een drankje op donderdagmiddag 30 juni van 14.00 tot 17.00 uur -tijdens een afscheidsreceptie op het terras van het Bergambachtse eetcafé ‘t Centrum- willen Astrid, Danny en Jan van Gils hun klanten bedanken voor alle mooie jaren. Gezien de vele warme persoonlijke reacties moeten het ook bijzondere jaren geweest zijn voor hun clientèle.

Een kleine greep uit de vele reacties op hun facebookpagina: ‘Jullie waren een begrip in Bergambacht en omgeving en hebben ontzettend veel mensen blij gemaakt’ - ‘Jullie vriendelijkheid was opvallend en de kwaliteit niet minder’ - ‘Bedankt voor al de mooie bloemen die we bij jullie hebben gehaald en heel erg bedankt voor de bloemen voor onze bruiloft tien jaar geleden. Die waren super!’ - ‘Zooo jammer dit! Jullie zijn het gezicht van de winkel’.

Wegen scheiden
Zowel Astrid als Jan houdt het niet droog, als zij de lieve woorden van hun klanten laten ‘landen’. “Ik wil dat de mensen ons herinneren als eigenaren van een bloemen- en plantenwinkel, die de beste service en kwaliteit leverden,” zegt Astrid gemeend. “Ik wilde met Danny het gezicht van de zaak blijven, maar onze werkwijze en die van de nieuwe eigenaar pasten niet bij elkaar. Om ergernissen te voorkomen is het dan beter dat onze wegen scheiden, al doet dat ontzettend zeer.”

“De Gouden Roos is ons kindje,” vult Jan van Gils aan. “De twee appartementen boven de winkel hebben we eigenhandig levensloopbestendig gebouwd. Zowel wij als mijn dochter en haar gezin blijven hier wonen.”

Emotie
“We hebben zoveel meegemaakt in al die jaren: heel veel mooie maar ook verdrietige momenten,” memoreert Astrid. “Bloemen zijn emotie en zeggen meer dan woorden. Van huwelijken en geboortes mag je met mooi bloemwerk deel uitmaken. De dankbaarheid die je ontvangt voor het maken van rouwarrangementen raakt je echt, terwijl je alleen maar met passie je werk doet. De waardering die je krijgt, is onbetaalbaar.”

Danny Verwaal-van Gils heeft altijd bewondering gehad voor de gedrevenheid van Jan en Astrid. “Ze zijn altijd voor de volle 100% gegaan en niet voor minder. Ze kunnen met trots terugkijken op wat ze hebben gedaan,” aldus Danny, die als verkoopster bij Oskam Schoenen een nieuwe uitdaging aangaat. “Ze deden alles voor de klanten. Van het vers inkopen op de veiling in de vroege ochtend tot het moment dat alles met zorg de winkel uitgaat.” 

Realiteit
Nu de knoop is doorgehakt om te stoppen is het tijd om de realiteit onder ogen te zien, vinden Astrid en Jan van Gils. “Waar deuren dicht gaan, gaan andere weer open,” aldus Jan. “Astrid hoopt in september weer een leuke parttimebaan te vinden. Ik moet vanwege problemen met mijn luchtwegen letten op mijn gezondheid. We gaan over een paar weken met onze camper op reis. Een langgekoesterde wens om zes weken door Kroatië te toeren gaat in vervulling. De afgelopen twee maanden hebben we korte uitstapjes in Nederland gemaakt.”

Jan van Gils heeft ongeveer 6.000 ritten in 40 jaar naar de veiling in Ede gemaakt. Hij ging niet voor de goedkoopste handel. “Ik wilde altijd het beste van het beste,” memoreert hij. “We waren er altijd voor onze klanten en zijn dat nog eventjes ‘op papier’. De cadeaubonnen die voor 1 mei zijn uitgegeven door De Gouden Roos zijn tot 31 december 2022 geldig en kunnen tot die datum ingeleverd worden bij Groenrijk Bergambacht. Wij handelen alles netjes af.”

Wim Kroone

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie