• Jazzlynn in opperste concentratie voor een wedstrijd.
• Jazzlynn in opperste concentratie voor een wedstrijd. Foto: Carlo ter Burg

Wie helpt Jazzlynn om droom waar te maken?

Sport 2.358 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK • Jazzlynn van der Weide wil graag wereldkampioene Taekwon-do worden. Een ambitie die tijd, energie én geld kost. Ze is daarom een crowdfundingactie begonnen in de hoop dat sympathisanten haar financieel een handje willen helpen.

De 16-jarige sportieve inwoonster van Krimpen aan de Lek heeft van jongs af aan alles over voor haar sport. Met succes, want er staat al menig beker in haar prijzenkast. 

Gespecialiseerd in Tuls: schijngevechten
Jazzlynn is bij het Taekwon-do gespecialiseerd in Tuls: schijngevechten met denkbeeldige tegenstanders. Deze moet je volgens een bepaald patroon uitvoeren. Dat luistert heel nauw, legt ze uit: “Je krijgt puntenaftrek voor elk foutje dat je maakt. Bijvoorbeeld als je voet net een paar graden verkeerd staat of je hand iets te hoog geheven is.”

“Er komt enorm veel techniek, discipline, lenigheid maar ook kracht bij kijken”, vult haar moeder Jane aan. “Dat vraagt de nodige oefening. Jazzlynn is hier vrijwel iedere dag, zowel op de club als thuis, mee bezig.”

Flink wat reistijd
Over de club gesproken: Jazzlynn traint bij een taekwondo-vereniging in Maarssen, waar meer ‘zwarte banders’ zoals zij hun sport beoefenen. Dat betekent, naast haar mbo-opleiding sportmarketing in Rotterdam, flink wat reistijd.

Jane hierover: “Jazzlynn is vaak na de training pas rond middernacht thuis. Taekwon-do is een sport waar je veel voor moet doen, maar ook voor moet laten. Feestjes en dergelijke laat ze nog weleens schieten en op haar eten let ze nauw.”

Doel: wereldkampioene worden
Dit alles met een doel, namelijk wereldkampioene worden. Jazzlynn gaat ervoor. “Ik moet continu honderd procent geven, want de concurrentie is groot. Er kunnen maar twee meiden in mijn leeftijdsklasse naar grote toernooien als het EK en WK en dus moet ik alles op alles zetten om daarbij te zijn.”

Zo stond ze recent op het WK in Finland, waar ze tot de top-8 reikte, en wacht in april het EK in Polen. Hier doet ze op meerdere onderdelen mee. Ondertussen wil ze zoveel mogelijk internationale ervaring opdoen. Reden waarom ze in januari een trainingsstage aflegde in Spanje, ze datzelfde in mei wil doen in Slovenië én ze binnenkort een toernooi heeft in Engeland.

Crowdfunding
“En daar komt de crowdfundingactie om de hoek kijken”, legt moeder Jane uit. “Jazzlynn kwam er zelf mee, omdat ze zag dat dit alles bij elkaar nogal in de papieren gaat lopen. ‘Als ik het nou eens via die weg probeer’, zei ze over de crowdfundingactie. Zelf had ik er in het begin best wel moeite mee, want je houdt als het ware hand op. Maar als moeder is het ook mooi om te zien dat je kind zo’n grote ambitie heeft en daarvoor alle schroom opzij zet.”

Jazzlynn aanvullend: ‘”Het probleem is dat de vechtsportbond waar ik bij zit -ITF Nederland- niet is geregistreerd bij de overkoepelende sportbond NOC*NSF. Dit houdt voor mij in dat ik geen vergoeding krijg voor de kosten die ik maak. Ik heb een bijbaantje, maar er gaat enorm veel tijd in school en sport zitten. Daarom heb ik als het ware een hulplijn ingeschakeld.”

Flinke steun in de rug
De eerste donaties zijn inmiddels binnen en de bijbehorende reacties zijn positief. Jane: “In eerste instantie van familie en vrienden, die weten hoe groot de droom van Jazzlynn is en wat ze daarvoor doet, maar ze krijgt ook bijdragen van onbekenden. Mooi om te zien dat zij Jazzlynn in haar ambitie steunen. De geldbedragen hoeven niet groot te zijn, maar iedere gift is voor haar een extra stimulans.”

En dus kijkt Jazzlynn vol goede moed vooruit en is ze volop in voorbereiding op wat komen gaat. “Mijn eerste grote doel is dus het EK, waarvoor ik twaalf tuls moet leren. Twee daarvan, je weet op voorhand nooit welke, moet ik daadwerkelijk uitvoeren. Altijd spannend, want ik heb wel mijn voorkeur voor bepaalde tuls. Laten we hopen dat de loting me gunstig gezind is.”

Overstap naar senioren
Volgend jaar is ze voor het laatst junior, want in 2026 zal ze de overstap maken naar de senioren. “Ik wil er alles uit halen en hoop ook op termijn in het Taekwon-do, of sport in het algemeen, actief te blijven. Bijvoorbeeld als trainer, zodat ik mijn kennis over kan dragen”, besluit Jazzlynn.

Wie haar wil steunen in haar ambitie kan een kijkje nemen op gofundme.com 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 13 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 15 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden