Afbeelding
Foto: aangeleverd

Yael van Heemst wint twee medailles op EK Judo

Sport 803 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Yael van Heemst heeft zich laten zien op de Europese Kampioenschappen judo onder 23 jaar in Potsdam (Duitsland).

Op zaterdag kwam Yael in actie op het individuele titeltoernooi. Na een vrijloting in de eerste ronde moest ze het opnemen tegen Kazakova. Yael wist de Oekraïense al in dertien seconden te werpen. 

De Hongaarse Sagi was in de kwartfinale evenmin opgewassen tegen de talentvolle judoka uit Krimpen aan den IJssel. 

Houdgreep
In de halve finale vond Yael een judoka uit het thuisland tegenover zich. In een goedgevulde arena liet het Duitse publiek met trommels en klappers luid van zich horen. Yael behaalde een wazari voorsprong, maar maakte later een foutje en belandde in een muurvaste houdgreep.

Wat restte was de strijd om het brons tegen de Kroatische Jakus. Zij beperkte zich tot verdedigen en beet daardoor met drie straffen in het stof. Het leverde Yael een verdiende derde EK-plek op. 

Mixteam
Daarmee was het nog niet gedaan, want de volgende dag stond het toernooi voor mixteams op het programma, met Yael in de gelederen.

Nederland was vrijgeloot in de eerste ronde en versloeg achtereenvolgens de sterke teams van Georgië en Hongarije, waarmee de finale tegen Duitsland was bereikt. Met weer een fanatiek thuispubliek op de tribunes vond er een gelijkopgaande strijd plaats met spannende partijen, die beide kanten op konden. Uiteindelijk trok Duitsland met 4-2 aan het langste eind en werd het Nederlands team eervol vice-Europees kampioen.

TeamNL
Yael kan terugkijken op twee goede wedstrijddagen. Ze is net terug na een langdurige schouderblessure en kende daarnaast een ongelukkige voorbereiding voor dit EK, omdat ze twee weken geleden een breuk in haar grote teen opliep.

Veel tijd om verder te herstellen heeft ze niet, want vanaf 1 december mag ze met TeamNL naar Japan voor een trainingskamp van twee weken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app