• De start van een eerdere Hemelvaartsdagloop.
• De start van een eerdere Hemelvaartsdagloop. Foto: archieffoto: John Wijntjes

Aftellen naar Hemelvaartsdagloop Lekkerkerk

Sport 1.966 keer gelezen

LEKKERKERK • Atletiekvereniging Start kijkt na de zeer succesvol verlopen Halve Natuurmarathon vooruit naar de Hemelvaartsdagloop, die voorafgaat aan de drukbezochte wielerronde van Lekkerkerk.

“Ja, het was genieten tijdens de Halve Natuurmarathon zondag 19 maart”, blikt mede-organisator Ab Buitendijk terug. “We hadden meer inschrijvingen dan gemiddeld en dankzij het mooie weer werd het voor publiek en lopers een feestje.” 

Neemt niet weg dat het parcours vanwege de uitbundige regenval de weken daarvoor zwaar te noemen was. “De lopers kregen het niet cadeau”, beaamt Ab, die zelf ook in actie kwam en de ruim 21 kilometer binnen de twee uur slechtte. “Op sommige stukken was het soppen geblazen, maar een beetje offroadloper maalt daar niet om. Leuk was ook dat nationaal masterkampioene Marlies Jongerius de loop had ontdekt en een nieuw parcoursrecord bij de dames neerzette. Dat leverde weer extra reclame op.”

Voorinschrijven
En dus extra motivatie voor de organisatoren en vrijwilligers om er volgend jaar opnieuw hun schouders onder te zetten. Maar eerst de Hemelvaartsdagloop op donderdag 18 mei. Want daarvoor zijn de eerste inschrijvingen inmiddels binnen, weet Ab Buitendijk. “Dat voorinschrijven, via onze website, is ideaal voor zowel de lopers als de organisatie. Het bespaart ons werk op de dag zelf.” 

De Hemelvaartsdagloop staat al ‘sinds mensenheugenis’ op de kalender voorafgaand aan de populaire wielerronde van Lekkerkerk. “Met succes”, weet Ab Buitendijk. “Ook deze loop trekt veel deelnemers. Zij lopen over het wielerparcours, waarbij ze worden aangemoedigd door de eerste bezoekers van de wielerronde.”

Jeugd
Allereerst gaan om 10.00 uur de jeugdlopers t/m 11 jaar van start. Dat lopen de toekomst heeft, blijkt uit de steeds grotere deelname.

“Hardlopen is echt populair onder de jeugd”, weet Ab Buitendijk. “Daar spelen we bij AV Start op in via onze wekelijkse training voor de jongste jeugd. Belangstellenden moeten op donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur zeker eens een kijkje komen nemen.” 

Om 10.30 uur worden de wedstrijdlopers t/m 17 jaar weggeschoten voor hun wedstrijd over 2 kilometer, waarna om 11.00 de wedstrijd en prestatieloop plaatsvindt voor de overige deelnemers. Zij lopen vijf rondjes over het wielerparcours, goed voor een afstand van 8.600 meter. 

“Epicentrum is Amicitia bij de start/finish, waar de startnummers kunnen worden afgehaald en de na-inschrijving is. Na de prijsuitreiking om 12.00 uur, volgt een kwartier later de start van de wielerronde. Want fietsen en lopen gaan op Hemelvaartsdag in Lekkerkerk hand in hand”, besluit Ab. 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden