• Christian Kroon en Jamie Nap namens KDO Krimpen op grote hoogte.
• Christian Kroon en Jamie Nap namens KDO Krimpen op grote hoogte. Foto: Jan Timmer

KDO-turners Jamie en Christian hebben bijzondere band

Sport 1.251 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Aan talent geen gebrek bij de jongensselectie van KDO Krimpen. Met Jamie Nap en Christian Kroon als blikvangers van de Krimpense turnvereniging.

Dromen hebben ze allebei genoeg, Jamie Nap (11) en Christian Kroon (16). De één (Jamie) hoopt internationaal topturner te worden, de ander (Christian) wil zover mogelijk komen als trainer. 

Beiden maken deel uit van de jongens-turnselectie van gymnastiekvereniging KDO uit Krimpen aan den IJssel. Een enthousiaste en bloeiende groep, die onder leiding staat van het trainersduo Irma van Velzen en Phil Ronken.

“Irma was er de reden van dat ik vier jaar geleden doorging met turnen bij KDO”, vertelt Christian. “Voor haar komst wilde ik eigenlijk stoppen met turnen. Ik voelde een soort sleur en had niet veel uitdaging meer. Dat veranderde nadat Irma het had overgenomen. Zij heeft echt nieuw leven in de ploeg geblazen.”
Ook Christian’s clubgenoot Jamie Nap is  enthousiast over zijn trainster. “We zijn er allemaal enorm op vooruitgegaan”, zegt hij. “En het is super gezellig met elkaar. Ook dat is belangrijk.”

Turntalent
Dat Jamie over bovengemiddeld veel turntalent beschikt, was al duidelijk toen hij drie jaar geleden de turnselectie kwam versterken. Tijdens een open dag van KDO toverde hij meteen al een serie salto’s tevoorschijn die de monden deden openvallen van verbazing en bewondering. Deze capriolen en zijn goede instelling zorgden ervoor dat Jamie al snel werd opgenomen in de wedstrijdgroep.

Twee jaar later werden zijn bijzondere kwaliteiten ook opgemerkt door de turnbond. Sindsdien traint hij in Topsportcentrum Rotterdam met Team NL. “Daar ben ik vier keer per week te vinden”, vertelt Jamie. “De vijfde training doe ik bij KDO. Na de zomer kom ik in een programma terecht van negen trainingen per week, in totaal zo’n 25 uur. Daar heb ik veel zin in. Ik wil proberen de top te halen in mijn sport en ga er alles voor doen om dat te bereiken. Mijn favoriete onderdeel is de rekstok. Voltige vind ik ook leuk. Aan de brug heb ik een beetje een hekel. Dat ligt me gewoon niet zo”

Training geven
Jamies clubgenoot Christian Kroon beweegt zich als gymnast op een mooi regionaal niveau. Ook hij beleeft veel lol aan het beoefenen van zijn sport, maar vindt het trainen en begeleiden van jong(re) talenten nog leuker. “Ik help bij KDO al veel en ben ook in een assisterende rol actief bij de trainingen van Jamie in Rotterdam,” vertelt de Krimpenaar. “Bij de club geef ik nu les bij de freerunners, het peutergym en de jongensselectie. Super gaaf om te doen. En uiteraard blijf ik zelf gewoon turnen.”

Vervolgens: “Nee, ik ben inmiddels met mijn 16 jaar te oud om als turner de top te behalen in mijn sport. Helemaal niet erg, want zoals het nu gaat vind ik het ook leuk. Binnen de selectie ben ik de oudste jongen en merk ik dat ik me verantwoordelijk voel voor de jongere KDO-ers. Tja, en daar kwam op een gegeven moment uit voort dat ik me meer met het trainen en begeleiden ben gaan bezig houden. Dat is als vanzelf zo gegroeid.”

Maatjes
Jamie kijkt vol bewondering naar zijn vijf jaar oudere clubmaat. Ondanks het leeftijdsverschil gelden de twee turners als de beste maatjes. “Ik zie Christian echt als een goede vriend”, zegt Jamie. “Hij geeft fijn training, houdt van een grapje tussendoor en hij vangt me op als ik het even moeilijk heb. Op die manier houdt-ie me scherp.”

Het genoegen is wederzijds. “Jamie zie ik als een toekomstige topsporter”, stelt Christian. “Hij heeft het talent, de juiste instelling en een geweldige drive. Ik vind het mooi dat ik hem daarin voor een stukje mag begeleiden. Het zou me niets verbazen als ik over een jaar of tien kan zeggen dat ik topturner Jamie Nap in zijn jeugdtijd heb mogen trainen...”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie