• Henk Vuik in actie.
• Henk Vuik in actie. Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Karter Henk Vuik jr. toont zijn talent

Sport 678 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Henk Vuik junior is pas veertien jaar, maar reed toch al mee in de IAME X30 Senioren-klasse. Met succes.

Dat deed hij tijdens de laatste ronde van de GK4 Kart Series. Het karttalent uit Krimpen aan den IJssel wil graag zo snel mogelijk progressie maken in zijn sport en bewees op het circuit van Genk dat hij daar het talent voor heeft. Tijdens zijn tweede keer in een seniorenkart snelde hij naar de tweede, zesde en zesde plaats in de respectievelijke races. En dat in een vol startveld van meer dan dertig rijders.

Goed begin
Dat het regende op de fameuze Belgische piste, kwam Henk goed uit. “Ik ben wel een redelijke regenrijder. Dan rijd ik altijd wel vooraan”, zegt hij. “Ik kon al snel de lijnen rijden die ik moest rijden. In de kwalificatie was ik zesde en in de eerste race eindigde ik als tweede. Dat was een goed begin, een mooie manier om bij de senioren te starten.”

Dat hij nu al, als veertienjarige, aan een seniorenwedstrijd meedeed, heeft alles te maken met volgend seizoen. “Ik wilde alvast wennen aan de kart van volgend jaar. Na de eerste keer zei ik meteen tegen mijn vader: ‘ik ga nooit meer bij de junioren rijden’.”

Er is wel een verschil met de juniorenklasse, merkte hij: “Er zijn rijders die op punten inhalen, die ik zelf nooit zou kiezen. Dan probeer je op de een of andere manier terug te kruisen. Soms lukt het wel, soms niet. Ik kan in ieder geval nog veel leren.”

Smaak
Na zijn knappe tweede plaats in de eerste race had hij de smaak te pakken en hoopte hij natuurlijk opnieuw op een plek bij de eerste drie. Maar de concurrentie bij de senioren is hevig. “Tijdens de tweede race startte ik als tweede en na de start lag ik derde. Uiteindelijk werd ik ingehaald en ben ik zesde geworden. In de finale reed ik het grootste deel van de race op de vierde plaats. In de laatste paar rondjes werd ik door nog twee man ingehaald. Dat was wel jammer.”

Toch was Henk alleszins tevreden met zijn resultaten in Genk. “Toen ik uit de kart kwam, was ik echt wel blij. Dit is natuurlijk een prima resultaat voor een eerste wedstrijd in een nieuwe klasse.” 

Veel wedstrijden
Hoe zijn programma er volgend jaar uit gaat zien, weet Henk nog niet precies. Wel dat hij veel wedstrijden gaat rijden. “Volgend jaar gaan we waarschijnlijk de IAME Series Benelux, het NK en de Euro Series rijden en dan misschien nog één of twee wedstrijden WSK X30. Met nog een paar andere races”, verduidelijkt hij.

Ook zijn broertje Luuk heeft de smaak te pakken. De jongste telg van de racefamilie maakte dit jaar zijn racedebuut in de mini-klasse en kende een mooie leercurve. Hij deed wat wedstrijden mee in verschillende kampioenschappen. Het leverde mooie klasseringen op. Luuk maakt in 2023 promotie naar de junioren.

Meer informatie: www.vuikmotorsport.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie