• De Krimpense tophockeyer Jochem Bakker kijkt uit naar de komende toptoernoeien.
• De Krimpense tophockeyer Jochem Bakker kijkt uit naar de komende toptoernoeien. Foto: John Wijntjes

Krimpense hockeyer Jochem Bakker naar zaal-EK en -WK

Sport 699 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Het wordt een drukke winter voor Jochem Bakker. De Krimpenaar neemt namens Oranje deel aan zowel het EK- als WK Zaalhockey.

“Twee toernooien om naar uit te kijken”, zegt Bakker, die inmiddels alweer acht jaar uitkomt voor het nationale zaalhockeyteam en op het veld actief is als basisspeler van topclub HC Rotterdam. “Het EK wordt van 8 tot en met 11 december gehouden in Hamburg. De afgelopen jaren kon het evenement geen doorgang vinden vanwege corona. Bij de laatste editie werd Nederland derde. Ik hoop en verwacht dat we dit keer echt kunnen meedoen om de titel. Ons team is niet veel veranderd en dus goed ingespeeld.”

Concurrentie
Oranje zal vooral rekening moeten houden met sterke concurrentie van regerend wereldkampioen Oostenrijk en het altijd sterke Duitsland. Op het WK -dat van 5-11 februari 2023 gespeeld wordt in het Zuid-Afrikaanse Pretoria- doen de oosterburen niet mee. “Dat scheelt”, lacht Jochem Bakker. “We zullen in ieder geval goed voorbereid afreizen naar Zuid-Afrika en behoren ook daar tot de kanshebbers.”

In de poulefase treft Oranje Oostenrijk, België, Kazachstan, Namibië en Nieuw-Zeeland. In de andere groep spelen Iran, Tsjechië, Australië, Zuid-Afrika, de VS en Argentinië.

Prima
In de landelijke veldcompetitie is men inmiddels begonnen aan een lange winterstop. Met zijn club HC Rotterdam heeft Jochem Bakker zich opgewerkt tot de bovenste regionen van de Hoofdklasse.

“We staan op de vierde plaats en hebben goed uitzicht op de play-offs. Een flink verschil met vorig seizoen. Toen eindigden we als negende. Waardoor het nu beter gaat? Dat heeft zeker te maken met een aantal mutaties in de spelersgroep én de aanstelling van een nieuwe trainer. Alle nieuwkomers zijn serieuze versterkingen. Ook de aanwezigheid van een frisse coach zorgt voor nieuwe impulsen. Het gaat in ieder geval prima zo. We willen bovenin meedoen en kunnen ons nu meten met de beste teams in onze poule. Of dat kan leiden tot een landstitel is misschien nog net teveel gevraagd, maar dat we kwaliteit genoeg hebben om de top aan te vallen, is duidelijk.”

Maar eerst wil hij zich focussen op het EK en WK. Jochem tot besluit: “De derde plaats op het laatstgehouden EK smaakt naar meer. Ik zou het geweldig vinden als we op de komende toernooien een prijs winnen. De laatste keer dat Nederland eerste werd op het WK, dateert van 2015. Ik was toen 15 en al een paar keer geselecteerd voor het team. Uitgerekend voor het WK behoorde ik tot de afvallers. Het heeft mijn honger naar succes met Oranje alleen maar aangewakkerd.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie