• De vertegenwoordigers van de samenwerkende bridgeverenigingen.
• De vertegenwoordigers van de samenwerkende bridgeverenigingen. Foto: Wim Kroone

Krimpenerwaardse bridgeclubs verenigen zich

Sport 838 keer gelezen

REGIO • Vanwege een teruglopend ledenaantal en vergrijzing slaan de besturen van enkele Krimpenerwaardse bridgeclubs de handen ineen.

De Bridge Federatie Krimpenerwaard (BFK) is een gezamenlijk initiatief van de bridgeclubs van Bergambacht, Berkenwoude en Schoonhoven. Het doel van de BFK is het stimuleren van bridge in de Krimpenerwaard door middel van het actief werven van leden en het organiseren van bridgetrainingen en -drives. 

BFK-secretaris Herman Visser is tevreden over de samenwerking: “We waren al eerder betrokken als adviesorgaan bij Denk en Doen, een gezamenlijk initiatief van de gemeente Krimpenerwaard en de Nederlandse Bridge Bond om alleenstaanden van 55 jaar en ouder kennis te laten maken met het bridgespel,” aldus de Schoonhovenaar. “Omdat bridgen een leuk en sociaal spel is, gaan we ons nu presenteren aan een bredere doelgroep, namelijk iedereen.”

Gehalveerd
Voorzitster Ans de Haan is een bridger van het eerste uur. “Bridgeclub Bergambacht groeide uit tot een vereniging van 130 leden, maar dat aantal is in de coronaperiode bijna gehalveerd,” vertelt de Bergambachtse. “In Schoonhoven kampt men met hetzelfde probleem. De gemiddelde leeftijd van de spelers is 70 jaar, dus jonge, nieuwe aanwas is zeer welkom. Jongeren van rond de dertig jaar houden van spelletjes, maar helaas niet van kaarten op dit moment.”

“Daarom slaan we de handen ineen,” vervolgt Saskia van der Hoek uit Berkenwoude, waar de bridgeclub nog maar 40 leden telt. “We gaan proberen het bridgen weer aantrekkelijk te maken voor alle leeftijdsgroepen.”

Haar dorpsgenoot Gerrit-Anne van Es knikt instemmend. “Ik houd van statistieken. Geen enkel bridgespel is hetzelfde. Na afloop van het spel wordt vaak geëvalueerd. Dat gebeurt met een drankje erbij in een gemoedelijke sfeer.”

Het bestuur van de BFK zag de toekomst van de bridgesport voor de samenwerking zorgelijk in, maar met de huidige plannen kan de drempelvrees om te gaan bridgen weggenomen worden. “We hopen dat bridgeclub Lekkerkerk, die de voorbereiding meemaakte, alsnog aansluit,” merkt Ans de Haan nog op. “De bridgeclubs in de Krimpenerwaard die niet aangesloten zijn bij de bridgebond zijn eveneens welkom.”

Bridgedrive
Het eerste evenement van de BFK is een bridgedrive op vrijdagavond 9 december om 20.00 uur in De Zwaan te Berkenwoude. Het is mogelijk in te schrijven als individu of per paar via bridgefederatiekrimpenerwaard@gmail.com. De kosten bedragen 10 euro; er is plaats voor maximaal honderd deelnemers.

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie