• Voorzitter Ron de Ruiter (l) en samensteller Gerard Merkus met het jubileumboek.
• Voorzitter Ron de Ruiter (l) en samensteller Gerard Merkus met het jubileumboek. Foto: Robert van der Hek

VCH viert 50-jarig bestaan met jubileumboek en feestavond

Sport 486 keer gelezen

HAASTRECHT • Volleybal Club Haastrecht bestaat vijftig jaar. De gezellige dorpsvereniging viert dat met een feestavond en jubileumboek.

Gerard Merkus en Ron de Ruiter, respectievelijk erelid/schrijver van het jubileumboek en voorzitter van VCH, zitten deze zonnige middag in de achtertuin van laatstgenoemde aan de Vlist. Er zijn slechtere locaties voor een interview denkbaar. Op de tafel voor hen ligt het jubileumboek, dat ook auteur Merkus voor het eerst ziet. "Ziet er prima uit; ik ben er trots op", laat hij weten.

Smash
De trots is terecht. De inwoner van Haastrecht, al bijna veertig jaar lid van VCH en met meerdere bestuursfuncties achter zijn naam, tekende tien jaar geleden -ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van VCH- op eigen initiatief de geschiedenis op. "Informatie over de beginperiode was schaars, maar voor de jaren daarna kon ik me gelukkig baseren op clubblad De Smash, bestuursnotulen en ook mijn eigen ervaringen bij de club. Ik heb het eindresultaat aan het bestuur overhandigd, dat het destijds op de website heeft gezet."

"Toen het vijftigjarig jubileum dichterbij kwam, leek het ons als bestuur een goed idee om het document als basis te laten dienen voor een jubileumboek", vult Ron de Ruiter, sinds 2016 voorzitter van VCH, aan. "We hebben Gerard gevraagd het te actualiseren, met dit mooie boek als eindresultaat."

Handschoenen
Lezenswaardig zijn de anekdotes en perikelen rondom de eerste accommodaties. Vanaf 1965 -toen VCH nog niet officieel was opgericht- was de voormalige openbare school aan de Hoogstraat het onderkomen van een actief clubje volleyballiefhebbers. De omstandigheden waren bepaald niet ideaal, memoreert Gerard Merkus: "Gespeeld werd op een betonnen vloer, omzoomd door muren met kapotte ruiten. 's Winters was het zo koud, dat de volleyballers met handschoenen -zonder vingers- speelden."

Twee jaar later kregen de sportievelingen toestemming om in Concordia te gaan volleyballen. Merkus: "Lijnen waren overbodig, want het veld was toch te klein. De muur was 'uit'. Vermeldenswaard uit die periode is ook dat het veld een hoekje miste. Daar stond namelijk de kachel."

Inmiddels was er een sportzaaltje verrezen aan de Bredeweg, het huidige onderkomen van tafeltennisvereniging TOP, waar de volleyballers terecht konden. Nu het allemaal wat serieuzer werd, meldde de vereniging zich in plaats van bij een 'wilde bond' aan bij de officiële organisatie, de NeVoBo. Daarmee was de officiele oprichting een feit en ontstond in 1968 ook de verenigingsnaam: VolleybalClub Haastrecht.

Het werd een repeterend verhaal: ook deze gymzaal was bepaald niet ideaal. "Het veld had de juiste afmetingen, maar daarbuiten hield het al snel op. Naast de zijlijn had je nog net wat ruimte over, maar veel minder dan de voorgeschreven twee meter", aldus Gerard Merkus.

Promoveren
Toen de dames in 1986 naar de eerste klasse promoveerden moesten ze vanwege bondsregels dan ook uitwijken naar De Stolp in Stolwijk. Kortom, de noodzaak van een serieus onderkomen werd steeds groter. Merkus, die als voorzitter deze periode druk lobbyde bij het gemeentebestuur, zag tot zijn grote blijdschap dat er uiteindelijk groen licht kwam. Naast cc Concordia verrees in 1990 een sporthal, tot op de dag van vandaag het onderkomen van VCH.

Ron de Ruiter is er blij mee, zoals hij sowieso content is met de gang van zaken rondom de vereniging. "VCH telt 120 leden en groeit gelukkig ook aan de onderkant weer", aldus de bij Aldipress werkzame preses. "Een ledenwerfactie is hier debet aan. We hadden geen jeugdleden meer in de jongste categorie en zijn daarom actief gaan werven. Met als resultaat 25 nieuwe inschrijvingen. Daar zijn we trots op."

Ook het feit dat ieder team in een gloednieuw tenue speelt mèt shirtsponsor stemt de voorzitter vrolijk: "De vereniging is in rustig vaarwater terechtgekomen. Alle reden om met leden en oud-leden een gezellig jubileumfeest te gaan vieren."

Volleybal Club Haastrecht bestaat zaterdag 1 september precies vijftig jaar. Na de diverse activiteiten die dit jaar hebben plaatsgevonden wordt deze avond voor leden en oud-leden een jubileumfeest gehouden in cc Concordia. Daarbij zullen ook de eerste exemplaren van het speciale jubileumboek dat door Gerard Merkus is samengesteld worden overhandigd aan de ereleden en burgemeester Cazemier. De rijk geïllustreerde uitgave bevat naast een lezenswaardige geschiedschrijving een ledenlijst door de jaren heen, krantenknipsels en vele (team)foto's. Het is op bestelling à 25 euro verkrijgbaar.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie