• Eén van de aandachtspunten voor de transitie is de belasting van het elektriciteitsnet.
• Eén van de aandachtspunten voor de transitie is de belasting van het elektriciteitsnet. Foto: 123RF.com

Raad Krimpenerwaard over uitdagingen warmtetransitie: ‘Opgave is groot’

Nieuws 522 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • In 2030 dertig procent minder gasverbruik en in 2050 volledig gasvrij: het is een opgave waar de gemeente Krimpenerwaard voor staat. In een commissievergadering werd afgelopen week voor het eerst gesproken over de aanpak van de warmtetransitie in de gemeente.

Het college heeft bij de uitvoer knopen door te hakken, maar raadsleden kregen bij de vergadering de gelegenheid om wensen en bedenkingen in te brengen.

Zorgen om belasting net

Eén van de aandachtspunten voor de transitie is de belasting van het elektriciteitsnet. Eric Koelewijn (SGP) en Heleen Vogel (VVD) vroegen zich hardop af of het net wel bestand is tegen het stroomverbruik dat in de transitie richting 2050 alleen maar zal toenemen. 

Wethouder Wisja Pannekoek (Duurzaamheid, energie en warmtetransitie) ‘verwacht dat het lukt’, als het gaat om de doelen voor 2030. “De infrastructuur is voor ons een aandachtspunt, maar het is te doen. De opgave richting 2050 is groter, wanneer er geen fossiele brandstoffen meer gebruikt worden. Dan moeten behoorlijke stappen gemaakt worden, daar zijn wij niet blind voor. Maar die zaken moeten we voor nu wel scheiden.”

Om het elektriciteitsnet niet te zwaar te belasten, stelde Eric Koelewijn voor te beginnen met isolatie in woningen. “Op sommige plaatsen worden mensen al opgeroepen hun elektrische auto op bepaalde momenten niet op te laden. Stedin doet z’n best om het net te verzwaren. Maar met isoleren is nog veel te winnen, en daarmee is er geen extra belasting voor het net.”

‘Zelf meer investeren’  

Daarnaast werd gesproken over financiële tegemoetkoming voor woningeigenaren. Vanuit het Rijk is hier geld voor beschikbaar, maar dat is niet genoeg om alle eigenaren te helpen. Diverse partijen zien graag dat de gemeente zelf extra budget vrijmaakt. Voor Bart van Ree (PvdA/GL) betekent dat: meer gemeentegeld investeren vanuit het potje ‘reserve duurzaamheid’ en een flinke verhoging voor de subsidie kleine maatregelen, zodat meer meer mensen snel maatregelen kunnen nemen om energie(kosten) te besparen. Mary-Beth Verolme (D66) viel Van Ree bij: “We willen actie zien, en we kijken met grote jaloezie naar Goeroe-Overflakkee. Daar zijn ze al klaar. De stoomtrein boemelt nog maar zacht, maar die moet flinker gaan stomen.”

‘Maak campagne zichtbaar’

Verolme wil dat de campagne voor de warmtetransitie zichtbaar wordt in de Krimpenerwaard, omdat het onderwerp niet zo leeft. Bijvoorbeeld met een bord in iedere kern en aandacht in de lokale media. Andere partijen zijn het hier in principe mee eens, al moet er dan wel een goed plan komen. Want met het langzaam wegebben van de energiecrisis, zakt de noodzaak volgens sommige fracties weg en hebben inwoners ‘andere dingen aan hun hoofd’.

Het college komt op een later moment terug op het definitieve programma voor de warmtetransitie. Daarbij reflecteert het college ook op de wensen van de raad en de verwerking daarvan in het programma.

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden