• Henk Paaij.
• Henk Paaij. Foto: Martijn Kuiler

Energiecoaches Krimpenerwaard voor duurzaam wonen

Nieuws 594 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Op zoek naar advies over het energiezuiniger en comfortabeler maken van je huis? Denk eens aan de energiecoaches van Het Nieuwe Wonen in de Krimpenerwaard.

De vrijwillige energiecoaches komen aan huis bij inwoners van de gemeente Krimpenerwaard die meer willen weten over verduurzaming en de mogelijkheden voor hun eigen woning. “Gratis en vrijblijvend”, geeft Henk Paaij aan. De 66-jarige Lekkerkerker is één van de acht speciaal opgeleide en vakkundige coaches die nu een kleine anderhalf jaar actief zijn. 

Expertise
In zijn fraai gerenoveerde en uitgebouwde woning aan de Emmastraat heeft Paaij zelf veel stappen genomen om energie te besparen en het comfort te verbeteren, zoals verschillende isolatiemaatregelen, installatie van efficiënte apparaten en het plaatsen van zonnepanelen en dubbel glas. “Veel heb ik zelf gedaan”, vertelt de gepensioneerd politiemedewerker. “Met die opgedane kennis en mijn kluservaring wil ik anderen graag bijstaan in het verduurzamen van hun woning. Hoewel ik zelf geen volleerd techneut ben, schroom ik niet om vragen te stellen en te leren van anderen. Als coaches werken we samen, sommigen met ruime ervaring in de installatietechniek, waardoor we elkaars expertise kunnen benutten. Voorheen was ik pensioenadviseur bij de politie in Rotterdam, dus het goed adviseren zit wel in mijn aard.”

‘Alle beetjes helpen’
Alle inwoners van Krimpenerwaard, ongeacht of ze een huur- of koopwoning hebben, kunnen gratis gebruik maken van de diensten van de energiecoaches. Paaij legt uit: “De gemeente Krimpenerwaard wil inwoners graag helpen bij het besparen op hun energierekening en het verbeteren van hun energielabel. Alle beetjes helpen daarbij. Daarom bezoeken we als energiecoaches van Het Nieuwe Wonen, namens de gemeente, geïnteresseerde inwoners thuis om ze te informeren over wat er kan in hun eigen huis en situatie, en hoe te beginnen. Dit kan variëren van het efficiënt gebruik van apparaten tot het verbeteren van comfort, het aanbrengen van vloer- dak- of muurisolatie of het geven van algemene energiebesparingstips. We stellen een rapport op waarin zaken worden beschreven over de woning, de belangrijkste redenen voor de bewoners om te willen verduurzamen, welke besparing de voorkeur heeft en of er al maatregelen zijn genomen om energie te besparen. Dat geeft zicht in de mogelijkheden.”

16 Tips om te besparen
Paaij haalt een folder tevoorschijn: ‘16 tips om makkelijk te besparen op je energierekening’. “Die delen we uit. Met deze tips kun je zelf al het nodige doen, bijvoorbeeld door alle deuren te sluiten in huis, de thermostaat ‘s nachts lager te zetten en het aanbrengen van tochtstrippen.”

Paaij merkt dat met name ouderen nog met de gedachte leven dat verduurzamen vooral veel geld kost. “Bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of vloer- of muurisolatie. De jongere generatie googelt wat dat kost en wat kan, maar ouderen zijn vaak niet op de hoogte. Wij wijzen ze - geheel onafhankelijk - op subsidiemogelijkheden, leveranciers en initiatieven die er zijn.”

Een afspraak maken met een energiecoach kan op www.hetnieuwewonen.nl/energiecoaches.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden