• Huisjes van de Roma bij de vuilnisbelt.
• Huisjes van de Roma bij de vuilnisbelt. Foto: Aangeleverd

Huisjesactie vanuit Schoonhoven voor Roma op vuilnisbelten

Nieuws 749 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Ruim dertig jongeren van de Hervormde gemeente in Schoonhoven reizen komende zomer af naar Roemenië. Daar zetten ze zich in voor de bevolkingsgroep Roma. Mensen die leven op vuilnisbelten onder de meest erbarmelijke omstandigheden.

“Hun situatie is heel schrijnend”, vertelt Casper den Besten. Sinds vier jaar is hij voorzitter van de Werkgroep Oost Europa, een initiatief vanuit de Hervormde gemeente. “Vanaf 1992 zamelen we kleding en vooral schoolspullen in. Bij tansportbedrijf Koolwijk in Bergambacht staan twee grote containers in de opslag. Zodra deze vol zitten, brengen we het naar Roemenië.” 

Vlag op de motorkap
Voormalig vrachtwagenchauffeur Gert van Eckeveld is vanaf het prille begin bij de werkgroep betrokken. De eerste, soms moeizame, hulptransporten haalt hij zich goed voor de geest. “Door een Rode Kruis-vlag op de motorkap te plaatsen lukte het om de ellenlange wachtrijen aan de grens te ontlopen.”

Christelijke plicht
Hij realiseert zich dat de hulpvraag in de loop van de tijd veranderd is. “Financiële steun aan onze zustergemeenten is niet meer nodig, we blijven wel in contact met elkaar. De ingezamelde kleding en spullen gaan nu naar de Roma, vroeger zigeuners genoemd. Ze worden gezien als derderangs burgers, slecht volk dat volgens anderen vaak rooft en steelt. We helpen ze omdat dit ook mensen zijn”, motiveert hij zijn inzet. “Het is onze christelijke plicht ze te helpen”, vult zijn vrouw Ineke aan.

Een groot aantal Roma wonen en werken op vuilnisbelten. Geld verdienen ze met het verzamelen en verkopen van plastic en ijzer. Casper: “Ze leven in kleine, gammele krotten op de stortplaatsen. Eind juli gaan we met ruim dertig jongeren tien dagen naar Roemenië om twee stenen huisjes te bouwen. Fantastisch hoe gemotiveerd iedereen in de groep is om daaraan mee te helpen.”

Kofferbakverkoop
De materiaalkosten zijn 4.000 euro per huisje. Om dit te bekostigen zijn door de jongeren diverse acties in gang gezet. Onlangs is een succesvolle bingo gehouden. Binnenkort volgt een kofferbakverkoop. “De actie is op zaterdag 6 april van 10.00 tot 15.00 uur op het parkeerterrein aan de Groenesingel, bij gebouw De Ark. Meedoen kost 25 euro per auto”, laat Gert weten. “De opbrengst daarvan is voor jezelf of schenk het aan dit goede doel. Aanmelden kan via 06-51645222. Er zijn nog een paar plaatsen in te vullen.”

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden