• De grutto.
• De grutto. Foto: Bernard de Jong

Dinsdag 12 maart: startavond weidevogelseizoen met ‘Grutto-Astrid’

Nieuws 870 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Op dinsdag 12 maart is de startavond van het weidevogelseizoen van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK). Zo’n tachtig vrijwilligers en ‘hun’ boeren zetten zich al jaren in voor het behoud van weidevogels. De jaarlijkse startavond wordt opgeluisterd met een presentatie van foto’s door Astrid Kant. 

Astrid is een gedreven beschermer van weidevogels. Met name de grutto gaat haar aan het hart. Helaas gaat het nog steeds niet goed met deze oer-weidevogels. 

Grutto-Astrid
“De weidewachter die meer tijd en energie dan Astrid aan de dag legt voor het behoud van onze weidevogels moet nog worden gevonden”, zegt Joke Colijn namens de NVWK. “In het broedseizoen is zij uren achtereen in het veld om samen met ‘haar’ boeren in de Vijfheerenlanden vogels en nesten te lokaliseren. Vanuit haar schuilhutje maakt ze de meest intieme foto’s van gruttogezinnen. Elk seizoen ringt ze honderden kuikens, die zijn gespaard door beschermingsmaatregelen.”

Tevens is ze auteur van twee boeken met haar mooiste foto’s: ‘Weidevogels’ (2011) en ‘Grutto’ (2022), samen geschreven met Otto Plantema. Dit laatste boek is op 12 maart ook te koop. In 2013 won zij de Gouden Lepelaar van Vogelbescherming Nederland, voor haar buitengewone bijdrage aan de bescherming van vogels. Voor meer informatie: www.astridkantweidevogels.nl.

Introducés welkom
Voor wie zich wil laten inspireren door haar passie: op 12 maart zijn naast weidewachters en boeren ook introducés en geïnteresseerden in het wel en wee van weidevogels welkom. Locatie is De Zwaan, Kerkweg 2 in Berkenwoude. Zaal open om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden