• Simon Pols en Peter Ottevanger.
• Simon Pols en Peter Ottevanger. Foto: Martijn Kuiler

Ongetemde natuur bedreigt tuinplezier aan Tiendweg

Nieuws 7.813 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Eens een fraaie Japanse tuin, nu een wildernis. Het is een doorn in het oog van de hobbytuinders van ‘Doe Het Zelf’ aan de buitenrand van Krimpen.

Een perfect recht hoofdpad, met aan weerszijden al even strak ogende tuintjes. Het complex van Tuinvereniging ‘Doe Het Zelf’ aan de Tiendweg ligt er puik bij. “Het is belangrijk dat alles er netjes uitziet, vooral met de ingang van begraafplaats Waalhoven recht voor de deur. Mensen kijken hier toch zo op het terrein. Een rommelige aanblik kan dan echt niet.”

Het is een schril contrast met het aangrenzende perceel. Met enkel een smalle sloot ertussen strekt zich daar een wildernis uit, waar struiken welig tieren en bomen hoog in de lucht steken. Doe Het Zelf-bestuursleden Peter Ottevanger en Simon Pols bekijken het met afgrijzen.

Kraker
“We tuinieren hier nu elf jaar, nadat we eerst verderop aan de Tiendweg richting Krimpen aan de Lek zaten, daar waar nu de verbindingsweg van de N210 met de Tiendweg ligt. Zes jaar geleden konden we het kopen van de gemeente. Al lange tijd kijken we uit op dit oerwoud”, vertelt voorzitter Peter van de inmiddels 40-jarige vereniging. Bij een chalet op het bewuste terrein kringelt juist rook uit de schoorsteen. “Een houtkachel”, verduidelijkt Simon. “Voor de rest zijn er nauwelijks voorzieningen. Er woont nu iemand die verantwoordelijk zou moeten zijn voor het onderhoud van het terrein. Maar het is gewoon een ‘kraker’, een ‘lastige man’, met wie het moeilijk overleggen is, vooral als het gaat om een stevige snoei- en kapbeurt van al het groen en de bomen die er staan. Dat gebeurt gewoon niet, is zijn stelling.”

Temidden van al het groen valt ook een oude rode camper op het terrein op. Simon merkt op: “Het zou me niet verbazen als die olie staat te lekken.”

‘Echt een plaatje’
In het verleden stond dit terrein bekend als de ‘Japanse tuin’. “Dat was echt een plaatje”, herinnert Peter zich. “Strak aangelegd, met een prachtige vijver vol met koikarpers. Maar de eigenaar werd gedwongen tot onteigening vanwege de aanleg van de rotonde en verbindingsweg. Jammer, want met hem hadden we altijd goed contact.”

Met de almaar uitdijende begroeiing op het naastgelegen perceel vrezen de Krimpense hobbytuinders - dertig in totaal - voor hun schuurtjes en kassen aan de waterkant. Peter: “De bomen die aan de andere kant langs de sloot staan, kunnen wel tien tot twintig meter hoog worden. Ze staan maar op een smal dammetje aan de slootkant. Wat als er één met een flinke storm omwaait? Die klapt dan zo hier op het terrein. Wie betaalt dan de schade?” Simon: “Vergeet ook de woekerende bramenstruiken niet aan de slootkant. Die groeien zo door het water onze kant op. De bomen ontnemen bovendien ook nog eens een hoop zonlicht, wat juist nodig is voor de groei van onze gewassen.”

Sinds 2022 hebben de Krimpense volkstuinders al veelvuldig hun bezorgdheid en frustratie geuit over de problemen en risico’s van het terrein bij de gemeente Krimpen aan den IJssel. 

Peter zegt: “Het contact met de gemeente verloopt uiterst stroperig. Bij de verantwoordelijke wethouder vinden we helemaal geen gehoor. Steeds moeten we weer mailen om het onder de aandacht te houden. De afgelopen weken heeft een aannemer in opdracht van de gemeente weliswaar enkele broodnodige snoeiwerkzaamheden uitgevoerd, maar zonder ons te raadplegen en rekening te houden met onze wensen. Het heeft dan ook niets opgelost, want de bomen zijn nog steeds te hoog en het groen te dicht. Belachelijk, het lijkt wel of we er bewust buiten worden gehouden. Wacht maar tot alles straks weer in blad staat. Het is nu bijna half maart en vanwege het broedseizoen mag er vanaf dan niet meer worden gekapt. We worden gewoon van het kastje naar de muur gestuurd en voelen ons niet serieus genomen.”

Gemeente: ‘Meer onderhoud voor broedseizoen’

De gemeente Krimpen aan den IJssel hoopt nog nog voor de start van het aanstaande broedseizoen meer groen te kunnen kortwieken op het verwilderde terrein aan de Tiendweg, naast het complex van Tuinvereniging ‘Doe Het Zelf’.

‘Een paar weken geleden zijn bomen, die voor gevaar zorgden, al gekapt door onze aannemer’, geeft ze in een reactie aan. ‘Er wordt nu gekeken wat nog meer gedaan kan worden. Ook gaan we nog bomen toppen. De planning hiervoor is nog niet bekend, vandaar dat we de tuinvereniging nog niet op de hoogte hebben gebracht.’

De gemeente bevestigt dat het terrein bewoond wordt. ‘Het gaat echter niet om een gewone bewoner, maar een kraker. Het perceel, dat in de gemeente Krimpenerwaard ligt, heeft geen woonbestemming. Daarom is het lastig om het terrein te ontruimen en te verkopen. Iets wat we graag zouden willen. We zijn daarover al langere tijd met de gemeente Krimpenerwaard in gesprek.’

Krimpen is eigenaar van het perceel geworden vanwege de aanleg van de rotonde en verbindingsweg N210/Tiendweg door de provincie Zuid-Holland. De gemeente Krimpen aan den IJssel benadrukt dat het lastig is, ‘soms zelfs onmogelijk’, om werkzaamheden uit te voeren op het terrein. ‘Zo wil de bewoner niet meewerken aan het snoeien/rooien van een meter vanaf de oever rondom het perceel, wat we als gemeente normaliter doen. Desalniettemin begrijpen we de situatie en belangen van de volkstuinders en hopen de komende tijd meer te kunnen snoeien.’

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden