• Bestuur en vrijwilligers van jongerensoos De Bastille in Schoonhoven.
• Bestuur en vrijwilligers van jongerensoos De Bastille in Schoonhoven. Foto: Stephan Tellier

Noodkreet Bastille via petitie: ‘laat jongerensoos niet ten onder gaan’

Nieuws 1.611 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De Bastille voelt zich door de gemeente Krimpenerwaard in de kou gezet. De jongerensoos in Schoonhoven moet wijken voor nieuwbouw, maar waarheen? “We hebben niet het idee dat de gemeente ons serieus neemt”, zegt Ruben Koning namens de sociëteit. Reden om als noodkreet een petitie uit te schrijven.

Voorzitter Ruben Koning van Stichting Open Jeugd- en Jongerenwerk Schoonhoven (De Bastille) wordt er wel eens moedeloos van. Toen in 2018 de plannen voor de bouw van enkele tientallen woningen in de Schoonhovense Spoorstraat en omgeving werden gepresenteerd vroeg hij zich af waar dan de Bastille moest blijven. 

“We zitten al 35 jaar op deze locatie. Dan ga je er toch van uit dat de gemeente voor een trouwe huurder als wij met een alternatief komt als je moet verhuizen?”

‘Geen potje voor nieuwbouw’
Die alternatieven kwamen op zich wel voorbij, maar een reële optie zat er volgens de voorzitter niet tussen. “Wij hebben geen potje waar we uit kunnen putten voor nieuwbouw. Sterker nog, we zijn blij als we ‘boven nul’ draaien. Door corona hebben we een flinke tik gehad, maar daar zijn we gelukkig bovenop gekomen.”

Eén van de meest recente alternatieven was de Turfkamer, onder het oude stadhuis in Schoonhoven. Vanwege de monumentale status was daar echter geen ruimte voor een podium. 

“En bandjes en dergelijke vormen nu net een grote pijler onder ons bestaan”, meldt de voorzitter. “We kwamen zelf met het plan om met andere partijen een multicultureel centrum te beginnen in een bestaand gebouw aan de Achterwetering. Maar dat bleek vanwege het bestemmingsplan moeilijk. Nu ligt er nog een plan om bij de nieuwbouw van de scouting in Schoonhoven, naast het zwembad, ook voor ons een onderkomen te realiseren. Maar dat wordt een duur verhaal en daardoor niet realistisch, denken wij.”

‘Tijdelijke verhuizing zien we niet zitten’
Een laatste, zij het tijdelijke, mogelijkheid is om intrek te nemen in het voormalige stationsgebouw aan de Spoorstraat.

Ruben Koning hierover: “Dat is hooguit voor enkele jaren, want dan krijgt ook dit pand een andere bestemming. Het gebouw is op zich wel geschikt, maar we zijn bang dat we hiermee onze rechten als huurder verspelen. We staan dan ook niet te springen om een tijdelijke verhuizing. Dat lost het probleem niet op”

‘Komen op voor onze jongeren’
De situatie op dit moment is dat de gemeente inmiddels de huur heeft opgezegd aan De Bastille. Het bestuur van de jongerensoos reageerde daarop door hiertegen een gerechtelijke procedure te beginnen.

“We hadden geen andere keus”, verdedigt de voorzitter zich. “Het is jammer dat het zo moet lopen, maar we komen op voor onze jongeren. Voor hen is de Bastille een heel belangrijke plek.”

Daarover gesproken, welke functie neemt de jeugdsoos aan de Spoorstraat eigenlijk in voor de jeugd? Ruben Koning in antwoord hierop: “Jongeren kunnen hier zichzelf zijn, onder gelijkgestemden. Er zijn activiteiten en periodiek treden bandjes en dergelijke op. Voorheen trokken we met name jongeren, die zich op andere plekken niet thuis voelden. In de huidige situatie, waarin steeds minder te doen is voor de jeugd, zien we een toename in het bezoek. Niet alleen uit Schoonhoven, maar ook daarbuiten.”

Petitie als noodkreet
De voorzitter benadrukt een goede relatie te hebben met omwonenden. “Ik kan rustig zeggen dat we eigenlijk nooit klachten over overlast krijgen. En krijgen we die, dan handelen we daarnaar. Het is juist de reactie van omwonenden en sympathisanten die ertoe geleid heeft dat we een petitie zijn begonnen. Als noodkreet. Het initiatief slaat aan. Binnen enkele dagen zitten we al op enkele honderden steunbetuigingen. Mensen zeggen: ‘De Bastille hoort bij Schoonhoven. Dat mag niet verdwijnen’.”

‘Eind goed, al goed?’
De voorzitter is benieuwd waar één en ander toe gaat leiden.

“We hebben contact gezocht met politieke partijen in de hoop ook van hen steun te krijgen. Ondertussen vreet dit wel tijd en energie, wat ten koste gaat van onze reguliere bezigheden voor de jeugd. We zijn hier met een klein team volop mee bezig. We hopen dan ook dat we uiteindelijk een keer kunnen zeggen: ‘eind goed, al goed’.

Meer informatie: https://petities.nl/petitions/laat-jongerensoos-de-bastille-niet-ten-onder-gaan?locale=nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden