• Schuwacht 156 in Lekkerkerk.
• Schuwacht 156 in Lekkerkerk. Foto: Jan Timmer
update

Voorbereidingen voor opvang minderjarige asielzoekers in Lekkerkerk

Nieuws 6.372 keer gelezen

LEKKERKERK • Lekkerkerk krijgt een kleinschalige opvanglocatie voor (jonge) vluchtelingen met een verblijfsstatus. Aan de Schuwacht 156 wordt hard gewerkt om de opvang van maximaal veertien jongeren vanaf komende maand mogelijk te maken. Omwonenden zijn via een brief geïnformeerd.

Het betreffende pand is in handen van twee eigenaren. Zij verhuren het aan TMC Pro, een organisatie die namens huurder Nidos -een jeugdbeschermingsorganisatie voor vluchtelingen- de 24-uurszorg gaat leveren. De toekomstige alleenstaande minderjarige bewoners met een verblijfsstatus zullen in leeftijd van 15 tot 18 jaar variëren.

Gemeente Krimpenerwaard staat achter de nieuwe bestemming van het pand. TMC Pro heeft met de eigenaren een huurovereenkomst voor twee jaar afgesloten. 

‘Zicht op toekomst bieden’
‘We gaan de jongeren helpen met het vinden van stabiliteit en het heropbouwen van hun leven met zicht op een toekomst’, laat T. Faiq, projectleider namens TMC Pro, in een brief aan omwonenden weten. ‘Zo kunnen zij zich in een nieuwe omgeving ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen en zich ook zo gedragen. We zijn 24 uur per dag aanwezig op de locatie. De begeleiding moet ervoor zorgen dat de woning voor alle kinderen als een tweede huis voelt. De jongeren gaan naar school, hebben bijbaantjes en gaan sporten bij plaatselijke verenigingen. Wij vinden het belangrijk dat ze respectvol met elkaar en hun buurt omgaan. De begeleiding moet voor structuur en een balans tussen ontspanning en activiteit zorgen’.

Om de bewoners van buurtschap Schuwacht en andere belangstellenden te informeren vindt donderdag 29 februari, van 19.30 tot 21.00 uur, een informatiebijeenkomst plaats in het Koetshuis te Krimpen aan de Lek. Hierbij zijn vertegenwoordigers van Nido, TMC Pro en Gemeente Krimpenerwaard aanwezig.

‘Staan voor voldongen feit’
Enkele omwonenden, die niet met hun naam in de krant willen, zeggen bij navraag verrast te zijn. “We kwamen hier destijds wonen, omdat we voor een rustige, landelijke omgeving kozen. Nu horen we ineens vanuit het niets dat er vlakbij een groep jongeren wordt geplaatst. De gemeente stelt ons hiermee voor een voldongen feit. Dat vind ik onbehoorlijk”, zegt een van hen.

“Toen ik zag dat er een verbouwing plaatsvond aan het pand aan Schuwacht 156 -overigens de woning waar Paul de Leeuw als kind opgroeide- ben ik een en ander gaan onderzoeken,” vertelt een andere omwonende. “Twee personen uit het noorden van het land bleken de eigenaar. Al snel verspreidde zich het gerucht dat de woning mogelijk zou worden bestemd voor vluchtelingenopvang.”

Hij nam contact op met de gemeente met de vraag of het gerucht klopte, maar kreeg volgens eigen zeggen geen antwoord. “Vervolgens werd er op slechts een paar adressen rondom de bewuste woning een uitnodigingsbrief bezorgd voor de bijeenkomst van 29 februari. Ook dat bevreemdde mij. Dit onderwerp gaat toch de hele Schuwacht aan?”

Nare ervaringen
De twee omwonenden willen hiermee ‘niet beweren dat de nieuwe bewoners overlast gaan veroorzaken’: “Maar uitsluiten kan je het ook niet. Het zijn jongeren van verschillende culturen en achtergronden en met vaak nare ervaringen die ze als vluchteling hebben opgedaan. Dat is hartstikke verdrietig, maar kan tot spanningen leiden. Daar moet je reëel in zijn. Ik wil daarom dat de gemeente Krimpenerwaard de garantie geeft dat de rust in deze buurt gehandhaafd blijft.”

Reactie gemeente Krimpenerwaard

De gemeente Krimpenerwaard bevestigt in een reactie, dat het pand aan Schuwacht 156 te Lekkerkerk gereed wordt gemaakt voor de opvang van jonge asielzoekers: ‘De eigenaar van het pand wil dit graag inzetten voor een maatschappelijk doel, zoals de opvang van vluchtelingen. De gemeente steunt dit streven. Op deze manier kunnen in één keer 14 statushouders tegelijk gehuisvest worden’.

Met betrekking tot eventuele overlast voor de omgeving: ‘Garanties zijn nooit te geven, maar de kinderen worden 24 uur per dag begeleid door het Nidos’.

Over de duur van de opvang -er is een huurovereenkomst afgesloten voor twee jaar- doet de gemeente geen uitspraken: ‘Daar zijn we geen partij in’.

In het algemeen: ‘Voor de eerste helft van dit jaar heeft de gemeente een taakstelling van 61 statushouders. Daarnaast resteert nog een aantal van 39 statushouders die eigenlijk al in 2023 gehuisvest moesten worden, wat het totaal op 100 statushouders voor de eerste helft van 2024 brengt. Met deze 14 kinderen vermindert het aantal dat resteerde van 2023 van 39 naar 25 statushouders’, aldus de gemeente Krimpenerwaard.

Jan Timmer 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 12 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 14 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden