Afbeelding
Foto: Ronald van der Leck

Boos om bomenkap aan Noorderstraat in Krimpen: ‘Leek wel of er een raket insloeg’

Nieuws 3.367 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Bewoner Ronald van der Leck (54) van de Noorderstraat in Oud-Krimpen zat donderdagochtend rechtop in zijn bed. Voor zijn deur ging een van de karakteristieke platanen in de straat om. “Het was alsof er een bom afging. Alles kraakte en trilde. De kopjes op het plankje stonden te dansen. Het lijkt hier wel oorlogsgebied.”

Vooruitlopend op riolerings- en herstratingswerkzaamheden in de buurt laat de gemeente Krimpen aan den IJssel twintig platanen kappen die in de middenberm van de Noorderstraat staan. Het werk is maandag begonnen.

“Ze zijn inmiddels hier voor de deur beland en dat heb ik geweten”, klinkt Van der Leck furieus. “Mijn huis stamt uit 1933, niet onderheid. Als er een vrachtwagen door de straat rijdt, schudt het al, moet je nagaan als zo’n zware stam omgaat. Vanochtend gebeurde dat. De achtste boom in de rij van twintig om precies te zijn. Alles stond te trillen. Zo erg dat dat m’n hond zelfs zat te janken. De stof kwam gewoon uit de naden van het plafond. Ik ben gelijk naar buiten gerend in mijn pyjama en op pantoffels. Heb die werklui te verstaan gegeven dat ze het niet in hun hoofd moesten halen om de kettingzaag in een volgende stam te zetten, want dan zou ik niet voor mezelf instaan.  Al woon ik al 24 jaar in Krimpen, hou ik nog steeds een Rotterdams hart, dus dan weet je wel op welke toon dat ging. Heel de buurt was in rep en roer. Iedereen kwam naar buiten.”

Het liep volgens Van der Leck hoog op. “Er zijn bedreigingen geuit over en weer. Toch kozen die lui er na een flinke ruzie voor om te vertrekken. Het werk achterlatend. Van een aantal bomen staat nu alleen de stam nog overeind in afwachting om na zagen met een kraan omgeduwd te worden. Maar dat gaat op deze manier echt niet gebeuren. Die dreunen zijn echt niet normaal. Veel meer mensen in de straat hebben er last van, ook al zijn hun woningen wel onderheid. Dit gaat zo niet goed komen.”

Van der Leck schat dat per boom ongeveer 10 ton aan stam op de straat valt. “Ze zijn een meter of tien hoog met een stamdiameter van 1.20 meter. Een berekening leerde mij dat het om 12 ton aan gewicht gaat. Zonder takken, die ze er eerst uitzagen, kom je op zo’n tien ton.”

Van der Leck heeft direct contact gezocht met de gemeente. “Maar de projectleider was juist niet aanwezig, dus dat schiet ook niet op. De werklui zijn op twee na vertrokken, maar die beperken zich nu enkel tot het zagen van takken. Lekker rustig zonder die herrie van kettingzagen. Of ze terugkomen? Ik zou het niet weten. Ze moeten het echt niet in hun hoofd halen om zo nog een zaag in een boom te zetten.”

Reactie gemeente Krimpen aan den IJssel:

‘De gemeente betreurt dat de boom tijdens het kappen is gevallen. Op het filmpje (onderstaand, red.) is te zien dat er een elektriciteitskast in de weg staat, waardoor deze boom niet goed kon worden opvangen. Er is donderdagmiddag contact geweest met meneer Van der Leck. Helaas moeten de bomen gekapt worden, want anders kunnen wij het riool niet vervangen. Er is dus geen andere oplossing mogelijk. We proberen het kappen zo voorzichtig mogelijk voor te zetten’.

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 13 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 15 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden