• 'Orgelman' Jan Roos werd flink verwend met cadeaus bij zijn afscheid.
• 'Orgelman' Jan Roos werd flink verwend met cadeaus bij zijn afscheid. Foto: Dirk Molenaar

De Hoeksteen neemt afscheid van trouwe organist Jan Roos

Nieuws 865 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Aansluitend aan de ochtenddienst is afgelopen zondag in kerkelijk centrum ‘De Hoeksteen’ in Schoonhoven op vrolijke, maar vooral muzikale wijze afscheid genomen van organist Jan Roos (79). Bijna vijftig jaar lang begeleidde hij talloze diensten muzikaal. “Het meeste plezier beleefde ik als mensen neuriënd of zingend de kerk uit gingen.”

Geboren en opgegroeid in Rotterdam solliciteerde Jan Roos als zestienjarige op de functie van laborant bij de verffabriek van Molyn in Rotterdam. Zijn eerste werkgever bleef hij tot zijn pensioen in 2009 trouw. “De meeste jaren werkte ik als vertegenwoordiger, specifiek voor de scheepsbouw en ‘natte overheid’ zoals de Koninklijke Marine”, blikt Jan terug op zijn arbeidzame leven.

Verhuizing naar huurhuis in Schoonhoven
Begin jaren zeventig ging het bedrijf een fusie aan met de verffabriek van de familie Brink in Groot-Ammers. Waar Molyn zich richtte op grote industrieën en overheid, was Brink gespecialiseerd in de doe-het-zelf en de bouw. Vrij snel na de fusie werd de verfproductie geconcentreerd in Groot-Ammers (Gelkenes). De toenmalige werknemers kregen ter compensatie de mogelijkheid om te verhuizen naar een huurhuis in Schoonhoven. Jan en zijn vrouw Maartje maakten hier gebruik van en wonen nog steeds in de toentertijd aangeboden woning.

Spel ‘op tekst’
Als beginnend organist speelde hij allereerst in de Rotterdamse Stieltjeskerk. Eenmaal verhuisd naar deze regio draaide Roos vrij snel mee in de kerken van Willige Langerak, Ammerstol, Bergambacht en Schoonhoven. “Op zaterdag bereidde ik altijd de dienst voor. Aan de hand van de gekozen liederen zocht ik de werken uit die ik voor of na de dienst wilde spelen. Regelmatig kreeg ik verzoeknummers om te spelen.” Bekend bij velen is zijn spel ‘op tekst’: zodra de liederen gaan over lofprijzingen of het eeuwige leven, dan gaan de registers open.

Door oogproblemen moest Roos enige tijd geleden noodgedwongen stoppen met orgelspelen. Gelukkig is hij daarvan geheel hersteld en verkeert in een goede conditie. In deze periode besloot hij wel om definitief te stoppen. “Ik wil voorkomen dat ze mij met pek en veren vanaf de orgelbank naar buiten dragen”, verklaart hij grijzend. Aan de hand van het Rad van Avontuur regende het zondag cadeaus en muzikale odes aan ‘de orgelman’. Met een eigen tekst op dit bekende lied werd tot slot de geliefde organist bedankt voor zijn inzet en vele vrijwilligerswerk, zowel in als buiten de Hoeksteen. 

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app