• Natascha en Kruijn Huijzer: in actie voor KWF.
• Natascha en Kruijn Huijzer: in actie voor KWF. Foto: John Wijntjes

De ‘Huijzertjes’ organiseren hardloopwedstrijd voor het KWF

Nieuws 1.389 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Krijn Huijzer leeft met een tumor in zijn hoofd en houdt van wegatletiek. Twee redenen om een hardloopwedstrijd te organiseren ten bate van KWF.

Krijn en zijn vrouw Natascha zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor de ‘KWF Run’, die op zaterdag 2 maart nabij de Surfplas tussen Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek plaatsvindt. 

“We willen straks zoveel mogelijk geld kunnen doneren aan het KWF Kankerfonds”, zegt Natascha. “Daarvoor hebben we allerlei acties ondernomen en sponsors en vrijwilligers gezocht en gevonden. Ook de loop van 2 maart brengt flink wat mensen in beweging, mogen we vaststellen. Het enthousiasme is groot.”

‘Alleen ‘aan de randen’ zit nog wat’
In het najaar van 2012 werd bij Krijn Huijzer een tumor in zijn hoofd geconstateerd. In de periode daarvoor kreeg de Krimpenaar al signalen dat er iets niet goed zat in zijn lijf.

“In 2009 ging ik al een keer, om toen nog onverklaarbare redenen, van mijn stokje tijdens een voetbalwedstrijd bij mijn toenmalige club Spirit. Het jaar daarna kreeg ik een insult. Uiteindelijk besloot ik me eens serieus te laten onderzoeken. In november 2012 kwam het slechte nieuws: er zat een tumor in mijn hoofd. In januari 2013 werd ik geopereerd. Een groot deel van de tumor werd daarbij verwijderd. Alleen ‘aan de randen’ zat nog wat, werd me verteld.”

Drie jaar later moest er opnieuw een ingreep plaatsvinden: “Kort daarvoor had ik nog meegedaan aan Alpe d’HuZes en ging ik zes keer die Franse berg op en af. Na de operatie kwam ik weer snel terug. Sterker nog: zes dagen erna zat ik weer op de fiets. Insulten heb ik sindsdien niet meer gehad. Wel merk ik dat ik met name motorisch wel wat heb ingeleverd. Maar sporten kan ik. Dat is fijn, want het is altijd al mijn lust en mijn leven geweest.”

Kop in het zand
Na zijn eerste operatie in 2012 prognosticeerde de behandelend arts aan Krijn Huijzer nog vijf tot vijftien levensjaren.

“Elf jaar daarvan heb ik inmiddels gehad”, zegt hij. “De tumor is stabiel, maar mentaal is het zwaar om met de situatie om te gaan. Ik heb de aanwezigheid van kanker in mijn hoofd gedurende een lange tijd naar buiten toe ontkend of gebagatelliseerd. Ik wilde er niets van weten, stak mijn kop in het zand. De geboorte van onze jongste dochter bracht daar verandering in. Ik voelde me blij en geconfronteerd tegelijk, stelde mezelf de vraag ‘hoe lang ga ik haar nog meemaken?’ Dat stemde me somber, tegen het depressieve aan. Een gunstige MRI-uitslag en de juiste medicatie trokken me uit het dal. En minstens zo belangrijk: ik besloot open te zijn over mijn ziekte en te delen hoe ik me voel. Dat werkt bevrijdend, kan ik je wel vertellen.”

Geen richttijd, wel een doel
Komend voorjaar gaat Krijn Huijzer de Marathon van Rotterdam lopen. Een richttijd heeft hij niet. Een doel wél: de 42.195 meter overbruggen en een bijdrage leveren aan KWF. “Omdat onderzoek naar kanker levens kan redden”, voegt hij er aan toe.

Krijn zegt getwijfeld te hebben om met zijn ziekte in de openbaarheid te treden. Om vervolgens samen met Natascha - die hij ooit leerde kennen op de atletiekbaan- de knoop door te hakken.

“Wij vinden het goed om met anderen informatie te delen over hoe het leven is met kanker, ook binnen een gezin met jonge kinderen”, zegt Natascha. “Natuurlijk, het geeft stress en verdriet, maar het levert ook positieve dingen op. Want als gezin komen we in actie voor KWF, verzinnen we acties om geld in te zamelen en vinden we particulieren, bedrijven en hardloopenthousiastelingen bereid om mee te doen. De reacties zijn geweldig. We verheugen ons enorm op 2 maart, wanneer we de KWF Run organiseren. Dat wordt een mooie en bijzondere dag.”

Meedoen
De deelnemers aan de KWF Run kunnen kiezen uit twee afstanden: tien kilometer (start 10.00 uur) en vijf kilometer (start om 10.15 uur). Meedoen kost tien euro per persoon.

Opgeven kan bij Krijn Huijzer via whatsapp (06-24107923). Meer info is te vinden op Instagram onder ‘de_huijzertjes’. Wie niet mee rent, maar wel een donatie wil doen aan de actie van de familie Huijzer, kan daarvoor terecht op de KWF-donatiepagina.

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app