• Marco Goudswaard: 'vrolijk, gedreven en optimistisch'.
• Marco Goudswaard: 'vrolijk, gedreven en optimistisch'. Foto: Jan Timmer

Plotselinge overlijden Marco Goudswaard zorgt voor schok: ‘We gaan hem erg missen’

Nieuws 4.610 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK • Het plotselinge overlijden van Marco Goudswaard vorige week maandag zorgde voor een schok bij veel Krimpenerwaarders. Vier betrokkenen aan het woord over ‘de menselijke wervelwind’ uit Krimpen aan de Lek.

“Een verbinder”, dat is het eerste wat Dilettant-bestuurslid Sebastiaan van der Wal te binnen schiet als hij Marco Goudswaard beschrijft. “Marco bracht als voorzitter van onze vereniging mensen bij elkaar. Een vrolijk, optimistisch persoon, die altijd voor anderen klaarstond en dingen voor elkaar kreeg die je niet voor mogelijk hield. Bij Dilettant zette hij evenementen op touw als de megabingo en het erwtensoep-event in de winterstop. Dat was genieten.”

Zorgen om hem
“Soms maakte ik me ook zorgen over hem, en dat heb ik hem ook gezegd. Hij stond altijd ‘aan’ en was vaak met meerdere projecten tegelijk bezig. Vorige week zaterdag  -twee dagen voor zijn overlijden- stond hij ’s ochtends achter de bar, omdat hij vond dat dat nodig was. ‘Doe eens wat rustiger aan’, zei ik. Maar dat was tegen dovenmansoren gezegd. En eigenlijk sierde dat hem ook: die volledige toewijding aan zijn club, aan de mensen hier.”

“Marco was aimabel en sociaal. Een vriend van velen. En ook mijn maat. We hadden op vele manieren contact. Als vrienden, binnen Dilettant en als collega-ondernemers. Hij organiseerde mooie beurzen de voorbije jaren. En er komt er weer één aan: de woon- en verbouwbeurs komende vrijdag en zaterdag. Marco is daar verdrietig genoeg niet meer bij, maar ook dit evenement draagt zijn stempel. We gaan hem in alle opzichten heel erg missen.”

Een uniek mens
Huig Rook is exact dezelfde mening toegedaan. “Marco Goudswaard was een uniek mens,” zegt de ‘Dilettant-man’. “Er lopen overal wel mensen rond met ideeën, maar Marco was een type dat niet alleen met een idee kwam, maar ook met een plan van aanpak. En vervolgens zette hij iets neer waar veel mensen plezier aan beleefden. Hij zag mogelijkheden die anderen niet zagen. Dat en zijn vriendelijke, vrolijke en enthousiasmerende karakter maakten hem heel speciaal. Bij Dilettant vonden door hem geïnspireerd en georganiseerd de mooiste evenementen plaats. Hij pakte een project beet, koppelde mensen aan elkaar en bracht bij iedereen het beste naar boven. En iedereen kende hem! Zijn netwerk was gigantisch.”

Dat Marco Goudswaard veel hooi op zijn vork nam, ontging ook Huig Rook niet. “Een paar weken geleden heb ik hem nog wat plagerig verteld, dat hij ‘ een slechte voorzitter’ was. ‘Hoezo dat, Huig?’, vroeg hij licht geschrokken. Omdat een goede voorzitter meer delegeert, verklaarde ik knipogend. Maar er zat ook een serieuze ondertoon in. Klaar staan voor een ander is prachtig, maar er zijn grenzen. Marco sprong echter altijd bij als hij dat in het belang van Dilettant achtte. Zo was hij. Creatief. Communicatief sterk. Sympathiek. We gaan hem zeer missen.”

Altijd die lach
“Ik zal me Marco blijven herinneren als een man die vrolijkheid uitstraalde,” zegt Rutger Esmeijer, aanvoerder van Dilettant 1. “Ik heb hem slechts één keer boos gezien. Dat was toen we als spelers bij het bestuur langskwamen, omdat we wilden breken met een trainer. Voor de rest was er altijd die lach. En je kwam hem overal tegen ‘op de club’. Hij was niet alleen onze voorzitter, hij deed hier alles en organiseerde veel. Zijn gezelligheid en positivisme gaan we missen.”

“Het geeft een naar gevoel dat hij er niet meer is. Voor Marco’s familie is het nóg oneindig veel erger, dat besef ik natuurlijk. Als ‘Dilettanters’ voelen we sterk met ze mee. Dat bleek eens te meer bij de condoleancebijeenkomst op de club. Die was enorm druk bezocht. Dat zegt alles over zijn betekenis voor de mensen hier. Ondanks het collectieve verdriet was dat mooi om te zien.”

Gelijk een klik
“Toen ik Marco een paar jaar geleden voor het eerst ontmoette, voelde ik binnen vijf tellen een klik,” zegt Lekkerkerker Patrick Luijten. “En daar groeide een mooie vriendschap uit. Marco was een sociale kerel met veel humor. Ook in zakelijk opzicht ging ik graag met hem in zee. Hij was een uitstekend organisator. Voor ons zette hij de Luijten Omloop van de Krimpenerwaard op, een recreatieve fietstocht met alles er op en eraan. En wat te denken van de regionale beurzen en de door hem opgerichte ondernemersclub? Allemaal top! Het is bijna niet voor te stellen, dat hij er nu niet meer is. We hadden vrijwel elke dag wel even contact. En nu is het stil. Dat stemt verdrietig. Wat blijft zijn de mooie herinneringen aan een buitengewoon prettig mens. Een vriend.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app