Afbeelding

Lezers schrijven: ‘Krimpenerwaard gaat op slot’

Nieuws 4.583 keer gelezen

‘Onlangs heeft de commissie Ruimte en Milieu van de provincie Zuid-Holland een ruimtelijk voorstel aan de gemeente Krimpenerwaard voorgelegd. Hieruit blijkt dat de vitaliteit van de Krimpenerwaard klem wordt gezet. Zowel de gemeente als ondernemers moeten de broekriem aantrekken als het gaat om wonen en werkgelegenheid. De plannen om in de komende periode 25 tot 35 hectare bedrijventerrein toe te voegen, dreigen te worden verworpen als het ruimtelijk voorstel van de provincie wordt aangenomen’.

Werken en Natuur
‘Bij ondernemers was door de gemeente een enquête uitgezet om te peilen wat de behoefte aan extra bedrijventerrein was de komende jaren. Nadat de resultaten daarvan bekend waren, zijn de gemeente en ondernemers gezamenlijk uitgekomen op een evenwichtige groei van 25 tot 35 hectare. Vooral omdat het consolideren van werkgelegenheid een belangrijke bijdrage levert aan de vitaliteit van het gebied en daarmee aan het leefklimaat’.

‘Daarbij is het goed te weten dat de Krimpenerwaard in zijn geheel bestaat uit 16.000 hectare grondgebied. Waarvan 2.250 hectare voor de natuur is en op dit moment circa 150 hectare bedrijventerrein. Niet dominant eisen of vragen dus, maar in balans met de andere lokale afwegingen’.

Provincie
‘Maar juist gedeputeerden, van wie sommigen bij de verkiezingen hun draagvlak kleiner zagen worden, willen voordat een ander kabinet invloed gaat uitoefenen een slot op de ontwikkeling zetten en daarmee dus op de vitaliteit van de Krimpenerwaard’.

‘Gewezen wordt op bodemdaling als argument. Een fenomeen waar bewoners en ondernemers hier al tientallen jaren dagelijks mee leven en oplossingen voor hebben. Kennis die in het provinciehuis in Den Haag er niet is’. 

‘Provincie, gebruik die kennis en ga dan terug naar de tekentafel, want anders gaat er dadelijk een hek om de Krimpenerwaard. Waar je bij Schoonhoven, Krimpen aan de Lek en Stolwijk alleen toegang gaat krijgen met je museumjaarkaart. Waar inwoners niet meer vlak bij hun werk wonen, de provinciale weg dagelijks nog meer verstopt raakt omdat we verder moeten rijden voor werk, waar jongeren vertrekken en de lokale economie zo verschraalt dat een uittocht niet tegen te houden is’. 

‘De Krimpenerwaard is anders dadelijk vooral voor museumbezoekers’. 

Keer het tij
‘Natuurlijk is het herstel en behoud van de bodem en het water in ons prachtige gebied de komende jaren een prioriteit. Geen bedrijf denkt daar licht over. Niemand wil ontkennen dat werken aan duurzaamheid moet plaatsvinden, maar ondernemen is eveneens van belang’.

‘Woensdag 29 november was de commissie Ruimte en Milieu bijeen op het provinciehuis in Den Haag. Om een tegengeluid te laten horen vanuit de Krimpenerwaard waren daar wethouders van de gemeente, de voorzitter van de Ondernemerskring Krimpenerwaard en Midden-Holland Onderneemt en het VNO-NCW bij aanwezig. Zonder trekkers maar met hun stem’. 

‘Ik hoop dat de leden van die commissie aanstaande vrijdag anders besluiten’.

Peter Rijken,
bezorgde ondernemer en inwoner van de Krimpenerwaard (Bergambacht).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app