Molenaar Willem Roose in actie bij Molen Den Arend in Bergambacht
Molenaar Willem Roose in actie bij Molen Den Arend in Bergambacht Foto: Hermen Buurman

Molenaar Willem Roose: ‘Ik ben gegrepen door de molen’

Nieuws 417 keer gelezen

BERGAMBACHT • Het is een icoon in het het landschap: molen Den Arend in Bergambacht. Eens per week zorgt molenaar Willem Roose ervoor dat de wieken in het rond gaan en dat er binnenin de molen graan vermalen wordt tot meel. Zoals dat al eeuwenlang gebeurt.

We komen aan bij de molen op een behoorlijk winderige dag. Willem zit nog op zijn gemak beneden in de molen, waar in het winkeltje allerlei soorten meel, bakmixen, streekproducten en cadeauartikelen worden verkocht. Hij wacht tot de vrijwilligers aanwezig zijn die de winkel runnen en dan gaan we via de steile trappen naar boven. Drie etages hoger loopt Willem naar buiten om de zeilen uit te vouwen op de wieken en hij begint de molen te kruien: door aan een groot wiel te draaien begint de bovenkant (de kap) van de molen te draaien, zodat de wieken de meeste wind vangen. “Even kijken of dit gaat”. Hij zet met een simpele handbeweging de molen in beweging. Binnen een mum van tijd gaan de wieken in een flink tempo in het rond. Binnenin de molen gaat Willem aan de slag met het graan, dat wordt vermalen tot meel. Willem checkt continu of het de juiste fijnheid heeft. Als het nodig is, kan hij het eventueel bijstellen.

Multitasken pur sang. Hij houdt alles scherp in de gaten, terwijl hij ook in de goed kijkt of de wieken niet te hard draaien. Op een gegeven moment is dat inderdaad het geval en Willem snelt naar buiten om de wieken stop te zetten en om de zeilen aan te passen. Zodra dat klaar is, licht hij de vang wederom (oftewel hij laat de molen weer draaien) en hij kan verder gaan met het malen van het graan.

Willem werd gegrepen door molens in zijn jeugd. “Ik kom uit Zeeland, daar was een molenaar vlak in de buurt in Biggekerke. Hij maalde iedere dag. Dat fascineerde mij als kind al, ik was iedere zaterdag daar te vinden. Zo ben ik er eigenlijk ingerold. Ik was dertien jaar toen ik met de molen mocht malen.” De molenwereld liet hem niet meer los. “Ik kon beroepsmolenaar worden en kon in Gouda of Rotterdam-Delfshaven de toko overnemen. Uiteindelijk werd het De Roode Leeuw in Gouda, een korenmolen. Ik woon ook in die molen.”

Als je Willem zo bezig ziet, is het wel echt een vak voor een liefhebber. Het is hard werken, snel schakelen, veel tillen en lichamelijk dus behoorlijk zwaar. “Je bent verder afhankelijk van het weer en de wind. Het ene moment ben je aan het hollen omdat er een goede wind staat, het andere moment is het windstil en staat de molen stil. Het vak van molenaar moet je doen omdat het mooi vindt, als je al je uren gaat rekenen wordt het onbetaalbaar. Je kunt natuurlijk een motor aanschaffen, zodat de maalstenen met een druk op de knop draaien. Maar dat vind ik niks.”

Met die onberekenbaarheid van het Nederlandse weer houdt Willem rekening door ook op andere paarden te wedden, maar molens blijven daarin de hoofdrol spelen. “Ik doe heel veel freelance klussen, onder andere als schrijver voor Molenwereld, een vaktijdschrift. Ik maak bedrijfsreportages, schrijf columns of over geschiedenis en de techniek. Ook ben ik actief voor de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en ik heb net een boek geschreven over molen De Jonge Sophia in Groot Ammers. Die molen stond ooit in Ottoland en was sinds 1926 onttakeld, zonder wieken. In oktober 1999 werd de molen op de foto gezet en kreeg de fotograaf te horen dat de molen de week daarna in de container zou belanden, want er zou gebouwd worden op die locatie. Daarop is de fotograaf in actie gekomen om de molen te redden. Dankzij een megasnelle actie werd de molen naar een nieuwe locatie verplaatst, waar nu Avonturenboerderij Molenlanden is. In zes jaar is de molen weer opgebouwd. Ik heb alle betrokken mensen geïnterviewd en een stukje techniek en de geschiedenis beschreven.”

‘Het vak van molenaar moet je doen omdat je het mooi vindt’

Een andere sideline van Willem is radio maken. De liefde voor radio begon bij een lokale omroep, vervolgens omarmden ook 3FM, KinkFM en KX Radio zijn talent. Op het moment van ons interview, is hij benaderd om, na een periode van radiostilte, weer aan de slag te gaan als radio-dj. Maar helaas kan hij daar nog niet te veel over uitweiden. Maar als we het over muziek hebben, beginnen zijn ogen nog meer te glimmen. “Live uitzendingen vind ik wel het leukste. Daar gebeuren vaak hele bijzondere dingen. Ken je de grootste hit van Triggerfinger? Dat nummer is ook spontaan ontstaan in de 3FM radiostudio.” Willem hoort dat de wind weer aantrekt en besluit dat hij de molen weer ‘los’ laat. Er komt dus een einde aan ons gesprek: de wind wacht niet. We nemen afscheid en terwijl wij weer op weg gaan, zien we de wieken van Den Arend volop in het rond gaan. Met daarbinnen een hele blije molenaar….

Over Molen Den Arend
Korenmolen Den Arend dateert uit 1869 en is de laatst overgebleven originele korenmolen in de Krimpenerwaard en Lopikerwaard. Bijzonder aan de molen is dat bij de bouw in 1869 zoveel als mogelijk onderdelen van de voorganger, een zogenaamde wip-korenmolen uit 1553, hergebruikt zijn. Molenaar Willem Roose is tevens secretaris bij het bestuur. “We zijn sinds 2013 ook eigenaar van de molen. De molen wordt verhuurd aan de stichting Dagbesteding Krimpenerwaard, zij zorgen voor de exploitatie van de molenwinkel. Het bestuur houdt zich bezig met het werven van fondsen voor het onderhoud van de molen. Een bedrijf kan een steentje bijdragen aan het onderhoud, door Vriend van de molen te worden. Het bedrijf krijgt hier dan een mooi bordje aan de muur met de naam erop.”

Dit interview verscheen eerder in het gratis af te halen magazine WAARD. Het hele magazine is hier te lezen: https://kmp.nl/onze-titels/magazines/waard/ Tevens zijn daar de afhaaladressen te vinden.

Link naar PDF bestand

Sandra de Leeuw

Redacteur-coördinator Kontakt Mediapartners (special products, magazines)

Molen Den Arend in Bergambacht
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app