• De Nacht van het Zilver belooft weer genoeg sfeer.
• De Nacht van het Zilver belooft weer genoeg sfeer. Foto: Niels van Buren

Nacht van het Zilver: ‘intiem en sfeervol’

Nieuws 494 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Ateliers, galeries, werkplaatsen en juwelierswinkels zijn zaterdagavond 9 december tot middernacht geopend tijdens de ‘Nacht van het Zilver’.

Het ‘kleine broertje’ van de Nationale Zilverdag is in de loop van de jaren volwassen geworden. “De komende editie van de ‘Nacht van het Zilver’ belooft opnieuw intiem en sfeervol te verlopen”, aldus citymanager Stefan van Beeten. 

Organisatie en deelnemers maken zich op voor een winterse avond, doordrenkt met promotie van het prachtige ambacht van edelsmid.

Jubileum
Kirsten Quaedackers van Atelier Q aan de Veerstraat viert deze avond het vijfjarig bestaan. “Tijdens de Nacht van het Zilver in 2018 opende ik dit atelier”, vertelt ze enthousiast. “Voorheen werkte ik bij een juwelier en gaf les op de Vakschool. Dit laatste doe ik nog steeds, maar nu combineer ik het met mijn eigen werkplaats.”

Kirsten werkt geheel in de stijl van de wens die de klant aangeeft. Trots laat ze een kleine, zilveren schaats zien. “Toepasselijk in deze tijd van het jaar. Een kleindochter van een klant is professioneel schaatser. Die was direct enthousiast en heeft ‘m gekocht.”

De vakvrouw pakt goed uit tijdens ‘de Nacht’. “Er zijn wederom zilveren en gouden makrons, glühwein en we toosten op de avond met champagne.” 

Tijdens de afgelopen Zilverdag zette ze de halve straat vol met kramen. “Dat doe ik nu niet vanwege het intieme karakter”, glimlacht ze.

Zelf sieraad ontwerpen
Evenals in voorgaande edities krijgt het publiek de kans om zelf een sieraad te ontwerpen. In de Hoge Vierschaar is edelsmid Esther van Vliet aanwezig om bezoekers aan te moedigen mee te doen.

“De wedstrijd is een uitvloeisel van mijn dagelijkse werk. Nu draaien we de rollen om en dagen we belangstellenden uit om zelf een sieraad te bedenken”, legt ze uit. “Naast volwassenen doen er veel kinderen mee. Het mooiste ontwerp wordt door mij in het zilver gemaakt.”

Kunstoog
Wie Schoonhoven via de provincialeweg nadert, zowel vanuit de richting Lopik als Bergambacht, kan niet om Esthers werk heen. De trouwringen en hanger op de rotondes zijn haar creaties. Ze heeft geen eigen verkooppunt.

“Ik werk in opdracht voor verschillende juweliers. De aanvraag is van simpel tot heel ingewikkeld. Soms ook een vreemde opdracht. Zo kreeg ik een verzoek om een zilveren hanger te maken. De vrouw wilde graag het kunstoog van haar man hierin verwerkt hebben.” 

Het delen van de passie voor het ambacht is haar grootste drijfveer om er zaterdagavond bij te zijn. Ze denkt daarbij na over de toekomst van het vak. “Vergrijzing raakt ons ook, komende jaren mogen er best meer jonge vakgenoten bijkomen.”

Graag meer jonge ondernemers
“Als we Schoonhoven hét centrum willen laten blijven voor goud en zilver, dan is het zaak dat meer nieuwe, jonge ondernemers zich hier vestigen”, bevestigt Anoek Huisman (25) van Edelsmederij Hemels Goud aan de Varkensmarkt. “Hier in de stad is alles geconcentreerd wat betreft leveranciers, kennis en vakgenoten. Iedere edelsmid heeft een eigen stijl, daarom zijn we ook geen concurrenten van elkaar.”  

Positief is ze over het besluit van het Gilde Sint Eloy om leerlingen van de Vakschool een juniorlidmaatschap te bieden. “Zo kunnen ze kennis maken met de leden en het reilen zeilen van het Gilde.” 

Unieke kans
De jonge Anoek beseft dat zij een unieke kans heeft gekregen om toe te werken naar een eigen atelier. “Na mijn stage bij Hemels Goud bood eigenaresse Mariette van Bokhoven mij aan om in de zaak te komen als zelfstandig ondernemer. Een superkans om zo te starten”, vertelt ze vol overgave.

Ze ziet uit naar het komende evenement. Daarna rondt ze in de komende weken haar werkzaamheden af om vervolgens met zwangerschapsverlof te gaan.

Intieme karakter
Vrijwel alle deelnemers waarderen het intieme karakter van de Nacht van het Zilver.

Nachtburgemeester Marco Oudshoorn is klaar voor zijn belangrijke taak die avond. “Na de opening voor genodigden in het Zilvermuseum maak ik mijn ronde door de stad. Voor het eerst zijn ook diverse panden van de horeca verlicht. Met de ontsteking van de lichtjes in de kerstboom op de Stenen Brug maken we op ons op voor een sfeervolle avond.”

Zaterdag 9 december is vanaf 18.00 uur de intieme Nacht van het ZIlver in Schoonhoven. Muzikale omlijsting door operazangeres Tania Ravelli, kwintet BBS Silver Brass en The Christmas Roses. Aftrap om 18.00 uur met een vuurshow en ontsteking van de lichtjes in de kerstboom.

Dirk Molenaar


• Affiche Nacht van het Zilver
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app