• Dirk Ritskes in zijn 'Waalstraat Winter Wonderland'
• Dirk Ritskes in zijn 'Waalstraat Winter Wonderland' Foto: Jan Timmer

‘Winter Wonderland’ aan Waalstraat Krimpen a/d IJssel

Nieuws 1.151 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • ‘Waalstraat Winter Wonderland’; zo mag je de totaal in kerstsfeer gebrachte woning van Krimpenaar Dirk Ritskes zonder overdrijving noemen.

Aan de buitenkant van het pand aan Waalstraat 38 is er niets te zien wat aan kerstsfeer doet denken, maar een blik door het raam geeft een totaal andere indruk. Zowel in het woonhuis als de voormalige groentezaak er naast komen de wintertaferelen je op vrolijk stemmende wijze tegemoet. Van besneeuwde huisjes tot en met de kerstman en zijn rendieren, van pittoreske kerkjes tot en met skitaferelen; Dirk Ritskes heeft alles een plek gegeven en er een feeëriek geheel van gemaakt.

Traditie
“Het is een traditie geworden”, glimlacht de 77-jarige heer des huizes. “Mijn vrouw en ik zijn er mee begonnen in de tijd waarin we samen onze groentezaak runden. Overal waar we kwamen kochten we spulletjes - vooral bij Intratuin - om ze in de decembermaand neer te zetten in - eerst- onze woonkamer en later ook in de ruimte waar tot 2000 onze groentezaak gevestigd was. Alle spullen staan de rest van het jaar in dozen in de voormalige koeling. Inmiddels heb ik zoveel, dat het belangrijk is om het goed geordend in te pakken, want anders past het niet meer.”

Sinds 2019 oefent Dirk Ritskes zijn winterse hobby solo uit. “Mijn vrouw is dat jaar verdrietig genoeg overleden”, vertelt hij. “Het gemis is groot. We waren zo lang samen. Ik heb in die moeilijke periode sterk overwogen om te stoppen met het versieren van de woning, maar heb me laten overhalen door familie en vrienden om er tóch mee door te gaan. Ik weet ook zeker dat mijn vrouw het daarmee eens zou zijn geweest. Zij genoot net als ik intens van deze periode van het jaar.”

Binnenkijken
Buiten het plezier dat Dirk Ritskes zelf aan zijn winterse bezigheden beleeft doet hij ook veel andere mensen een groot plezier met zijn ‘kerstwoning’. “Heel wat mensen blijven even stil staan om van buitenaf alles te bewonderen”, glimlacht de Krimpenaar. “Wie aanbelt mag uiteraard ook binnen komen kijken. Ook kinderen zijn van harte welkom, mits ze begeleid worden door een volwassene.”

Ritskes laat zijn veelomvattende collectie in volle glorie staan tot en met Driekoningen (6 januari). Daarna gaan de spullen terug de dozen in en is het weer elf maanden wachten op het volgende Waalstraat Winter Wonderland.

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app