• Frits Bruens (r) en Adrie de Pater bij de nieuwe bus.
• Frits Bruens (r) en Adrie de Pater bij de nieuwe bus. Foto: Jan Timmer

Belbus Krimpenerwaard: tweede elektrische bus

Nieuws 742 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Belbus Krimpenerwaard heeft er een nieuwe elektrische personenbus bij: een Ford Transit E, compleet met rolstoelfaciliteiten. Het Kontakt reed een rondje mee.

Op het parkeerterrein blinkt het grijs-metallic gekleurde voertuig ons al tegemoet en worden we verwelkomd door de Belbus-bestuursleden Frits Bruens en Adrie de Pater. “Onze tweede volledig elektrisch aangedreven bus”, wijst Bruens naar de nieuwe aanwinst. “Daarmee zetten we ons streven verder door om duurzaam vervoer te bieden aan mensen met een beperking en ouderen in Schoonhoven, Bergambacht, Vlist en Ammerstol. Vorig jaar schaften we al een Volkswagen E-Crafter aan. Bedoeling is dat we binnen twee jaar nóg een diesel vervangen door een E-uitvoering.”

Stil
De nieuwe belbus is ruim en van alle gemakken voorzien, rijdt stil en comfortabel en beschikt over een actieradius van zo’n 350 kilometer. “Je kunt er dus moeiteloos een dag mee rijden zonder tussentijds opladen”, stelt belbus-wagenparkbeheerder Adrie de Pater, terwijl hij de Transit-E soepeltjes door de straten van Schoonhoven manoeuvreert.

De Pater maakt deel uit van het acht mensen tellende bestuur van Belbus Krimpenerwaard, waarbinnen Frits Bruens als secretaris en verantwoordelijke voor de interne organisatie fungeert. “We vormen met z’n allen een hecht en gezellig team”, zegt Bruens over het uit ruim veertig vrijwilligers en vier bussen bestaande ‘Belbus-collectief’. “Met elkaar verzorgen we het vervoer voor senioren uit ons verzorgingsgebied en brengen we cliënten van Gemiva naar hun dagbesteding en weer terug. Om gebruik te kunnen maken van onze belbus dien je lid te worden à drie euro per maand en heb je een strippenkaart nodig. Deze kost 18 euro. Omgerekend betaal je 80 eurocent per rit. Voor dat bedrag word je netjes opgehaald en naar het opgegeven adres gebracht. Desgewenst begeleiden onze chauffeurs je tot aan de voordeur.”

Voldoening en plezier
Eén van hen is Jaap van Dam, al sinds de oprichting vrijwilliger van Belbus Krimpenerwaard. “Het is machtig mooi om te doen”, zegt hij. “Ik vind het leuk om te rijden én haal voldoening uit de reacties van de mensen die ik vervoer. Ook de band die je opbouwt met de mensen is mooi. Ik kan het iedereen die wat vrije tijd beschikbaar heeft aanbevelen om zich bij ons Belbus-team aan te sluiten. Het enige wat je nodig hebt is een rijbewijs BE en het vermogen om met mensen om te gaan. Uit ervaring kan ik vertellen: eenmaal als vrijwilliger actief, wil je niet anders meer. Ik haal er in ieder geval veel voldoening en plezier uit.”

“Klopt als een bus”, glimlacht Frits Bruens. “Er zijn dus genoeg redenen om je als vrijwilliger bij ons aan te melden. Fijn is ook dat je kunt kiezen hoeveel tijd je inzetbaar wilt zijn. Eén dagdeel? Prima. Meer? Ook goed. Iedereen met een vriendelijk karakter, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel is van harte welkom en wordt meteen opgenomen in ons team.”

“En uiteraard zorgen wij voor een goede begeleiding”, voegt De Pater toe. “Wie belangstelling heeft kan contact met ons opnemen, waarna we hem of haar uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Daarna gaan we eventueel de weg op, waarbij we instructies geven over de bus en alle andere zaken die we nodig hebben om mensen veilig van A naar B te vervoeren.

Meer informatie en aanmelden via: (0182) 383032.

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app