• Deelnemers aan de cursus Digisterker in de bibliotheek van Lekkerkerk.
• Deelnemers aan de cursus Digisterker in de bibliotheek van Lekkerkerk. Foto: aangeleverd

Bibliotheek als maatschappelijk knooppunt: ‘Rol die ons goed past’

Nieuws 707 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Bibliotheek Krimpenerwaard heeft zich meer en meer toegelegd op het bieden van taal- en digitale ondersteuning, als ‘ontmoetingsplek om te leren en ontwikkelen’.

Hulp bij het verbeteren van taalvaardigheid, vertrouwd raken met het gebruik van een laptop of smartphone of uitleg bij het aanvragen en gebruik van DigiD. Het is nog maar een greep uit hetgeen waarvoor je tegenwoordig terecht kunt bij de verschillende bibliotheken in de Krimpenerwaard.

Meedoen
Bibliotheken hebben de afgelopen jaren duidelijk een andere rol gekregen. “Waar ze vroeger vooral bekend stonden als plek voor sec het lenen van boeken, ligt de nadruk tegenwoordig op het ondersteunen van mensen op het gebied van taal en het aanleren van digitale vaardigheden”, geeft Anja Oosterlaken aan, sinds 2006 directeur van de Bibliotheek Krimpenerwaard. “Die rol past ons goed als maatschappelijke organisatie: mensen ondersteunen zodat ze volwaardig kunnen meedoen in de samenleving. Overigens blijven we ook gewoon boeken uitlenen. Die hele omslag is nu zo’n tien tot twaalf jaar aan de gang en maar goed ook, want rond 2008 zag het toekomstbeeld voor bibliotheken in het algemeen er echt niet zo rooskleurig uit.”

Bibliotheek Krimpenerwaard heeft in de gemeente Krimpenerwaard vier grotere vestigingen (Lekkerkerk, Schoonhoven, Krimpen aan de Lek en Bergambacht) en drie kleinere (Ammerstol, Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak). In Haastrecht, Stolwijk, Vlist en Berkenwoude rijdt de Bibliobus. “Ik heb de vurige wens dat we op termijn zowel in Haastrecht als Stolwijk ook een volwaardige vestiging kunnen openen”, aldus Anja Oosterlaken. “De ontwikkelingen daarvoor zijn gaande.”

Taalmaatjes
Gezeten tussen de rijk gevulde boekenkasten in de bibliotheek van Lekkerkerk, is ook locatiemanager Gerda Blok aangeschoven. Onder het genot van koffie met een stuk gevulde speculaas vertelt zij: “Vanuit het Taalhuis in de vier grotere vestigingen helpen we mensen die willen oefenen met de Nederlandse taal met cursussen, lessen en bijeenkomsten. Of dat nu is om op te klimmen vanuit een taalachterstand, om in te burgeren of om beter beslagen ten ijs te komen bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Vrijwillige ‘taalmaatjes’ kunnen bijspringen om 1 op 1 extra te oefenen met taalvaardigheden. Ook zijn er Nederlandse taal les- en leesboeken beschikbaar. Lid zijn van de bibliotheek is niet nodig en meedoen is gratis.”

Vrijwilligers
Laptop, tablet en smartphone zijn uiterst handige apparaten, mits je er goed mee uit de voeten kan, geeft Oosterlaken aan: “Je kunt via de computer en op internet steeds meer regelen. Handig, maar ook lastig voor wie hier niet zo bedreven in is. Als bibliotheek helpen we mensen hier mee verder, met cursussen, workshops, spreekuren en de inzet van onze ‘digimaatjes’. Ook dit is gratis en is lid zijn niet nodig. Om de taal- en digitale ondersteuning te kunnen aanbieden, mogen we naast de vaste krachten rekenen op de inzet van liefst 200 vrijwilligers. Ook werken we nauw samen met Welzijn Krimpenerwaard.” In de Lekkerkerse bieb is juist het digitaal café geopend, voor vragen over computer, tablet of telefoon. “Ik kom er echt niet meer uit met ‘dat ding’”, deelt een dame met een acuut laptop-probleem met de vrijwilligers. “Kijk daar doen we het voor”, glimlacht Gerda Blok.

DigiD
Mensen die vragen hebben over ‘de digitale overheid’ kunnen terecht bij een speciaal informatiepunt. Blok: “Tegenwoordig kun je veel regelen via internet, ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal, maar veel mensen vinden dit lastig. Vanuit het Informatiepunt Digitale Overheid helpen we ze verder, zoals met aanvragen en gebruik van DigiD.”

Beide dames kunnen gerust een uur volpraten al het gaat over wat de bibliotheek als ‘ontmoetingsplek’ allemaal te bieden heeft. Oosterlaken: “Zo is er in meerdere vestigingen ook een brei- en haakcafé, wordt er samengewerkt met historische verenigingen in het HistorischOntmoetingspunt, houden wijkagenten bij ons spreekuur, zijn er regelmatig exposities en ondersteunen we de scholen bij leesbevordering en mediawijsheid. Kortom, te veel om op te noemen. Om nu alles op te sommen, van wat waar en wanneer is, is echt te veel, dat staat allemaal op onze website. Nogmaals: deze ‘maatschappelijke-jas’ zit ons echt als gegoten.”

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app