Afbeelding
Foto: aangeleverd

Bart van Ree en Pleun Eikelboom winnen dictee in Cultuurhuis

Nieuws 735 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Bart van Ree en Pleun Eikelboom waren zaterdag de winnaars van het Groot Dictee der Nederlandse Taal in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek. Ze maakten elk slechts 22 fouten.

De Bibliotheek Krimpenerwaard bood in het Cultuurhuis de gelegenheid om deel te nemen aan het jaarlijkse dictee. Veertien Krimpenerwaarders schreven mee met de live-uitzending, waarin voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet het dictee van Wim Daniëls voorlas. 

De tekst verwees naar Arnhem, de stad waar het Groot Dictee dit jaar werd gehouden, met woorden als ‘trolleybus’, ‘zee-egels’ en ‘delicieuze, ovale Arnhemse meisjes’. Ook de Tweede Kamerverkiezingen kwamen aan bod, wat de schrijver de gelegenheid gaf om ‘electoraat’, ‘demissionair’ en het ‘faliekant teloorgaan van de vooruit-met-de-geitmentaliteit’ in zijn tekst op te nemen.

Tijdens de lunchpauze corrigeerde een vijfkoppige jury de dictees. De meeste fouten bleken gemaakt te zijn met het los, aan elkaar of met streepjes schrijven.
Uiteindelijk bleek er een gedeelde eerste plaats te zijn voor Bart van Ree, gemeenteraadslid in de Krimpenerwaard en marketingmedewerker bij een theater, en Pleun Eikelboom, teamleider op een middelbare school in Rotterdam. 22 fouten is een knappe prestatie, gezien het gemiddelde van 20 fout bij De Taalstaat-luisteraars en 35 fout bij de prominenten. Ook was er een poedelprijs voor de deelnemer met het meeste aantal fouten en een aanmoedigingsprijs voor de twee jongste deelnemers van 12 en 13 jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app