• De Vincent van Goghlaan in de Schildersbuurt.
• De Vincent van Goghlaan in de Schildersbuurt. Foto: Martijn Kuiler

Bewonerscommissie Schildersbuurt-Zuid: ‘QuaWonen op ramkoers’

Nieuws 2.121 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De bewonerscommissie van Schilderbuurt-Zuid in Krimpen aan den IJssel vraagt de Raad van Commissarissen van QuaWonen in een open brief om haar directie ‘tot de orde te roepen’.  De commissie ervaart een gebrek aan erkenning en betrokkenheid vanuit de woningcorporatie. 

De bewonerscommissie van Schildersbuurt-Zuid, opgericht in juni met begeleiding van de Woonbond, geeft aan QuaWonen te hebben verzocht om alsnog betrokken te worden bij het besluit over de toekomst van de buurt. 

‘Praatclubje’
Volgens de commissie ligt QuaWonen sindsdien ‘op ramkoers’: “Ze weigert overleg en alle huurders hebben te horen gekregen dat ze vanaf 8 november nog achttien maanden de tijd hebben om te verhuizen. Zonder ooit de mening van de bewoners te hebben gevraagd, heeft QuaWonen besloten om een deel van de buurt te slopen. Alleen de huizenrijen waar meer dan één woning is verkocht, blijven staan en worden gerenoveerd. QuaWonen beweert wel het COH te hebben betrokken bij de plannen, een praatclubje bestaande uit bestuursleden van de huurdersorganisaties van QuaWonen. Ook het COH heeft de bewoners van de Schildersbuurt niet geraadpleegd.”

Bijeenkomsten en nieuwsbrieven
QuaWonen geeft aan ‘er voor álle bewoners te willen staan’ en daarom de bewonerscommissie niet te erkennen. De corporatie verklaart: “We kiezen ervoor om met alle bewoners in gesprek te gaan tijdens dit traject en niet via een commissie. Dit doen we door middel van bijeenkomsten en nieuwsbrieven, waardoor bewoners op de hoogte blijven en we alle vragen kunnen beantwoorden.”

Duurzaam
QuaWonen benadrukt dat de woningen in Schildersbuurt-Zuid niet meer voldoen aan de hedendaagse eisen. “We begrijpen dat het ingrijpend is voor bewoners om hun huis, waar ze jarenlang prettig hebben gewoond, te moeten verlaten. Om huurders kwalitatief goede woningen te bieden, hebben we besloten een groot deel van de bestaande woningen te slopen en te vervangen door duurzame nieuwbouwwoningen.”

QuaWonen is sinds 2020 in gesprek met bewoners over deze plannen. “Ook de gemeente is op de hoogte. Ondanks dat een klein deel van de buurt tegen is, is besloten om daadwerkelijk over te gaan tot actie.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app