• Zwemdiploma A is binnen voor Lars Boer en Gerrit Fokker. Ze vieren dit samen met zweminstructeurs Robin, Brenda en Zed de haai.
• Zwemdiploma A is binnen voor Lars Boer en Gerrit Fokker. Ze vieren dit samen met zweminstructeurs Robin, Brenda en Zed de haai. Foto: Martijn Kuiler

Bijzonder diploma-feestje in zwembad De Hofstee

Nieuws 2.621 keer gelezen

BERGAMBACHT • Je bent nooit te oud om te leren en als je het wil, dan lukt het: Lars Boer (16) en Gerrit Fokker (89) behaalden afgelopen week hun zwemdiploma A.

Diplomazwemmen is voor het personeel van zwembad De Hofstee in Bergambacht een regelmatig, terugkerend gebeuren. Behalve afgelopen woensdag bij de Schoonhovenaren Lars Boer en Gerrit Fokker. “Heel bijzonder dat zij geslaagd zijn voor het zwemdiploma A”, laat een tevreden zweminstructeur Robin van Elteren weten. 

“Door het syndroom van Down heeft Lars extra begeleiding nodig”, vertelt zijn moeder Karin. “Samen met zijn zusje is hij gestart met lessen. Vrij snel ging het niet goed en is besloten hem privéles te geven. Lars leert door dingen na te doen. In totaal heeft hij ruim zeven jaar tweewekelijks zwemles gekregen.” Robin vult aan: “In het begin durfde hij bijvoorbeeld niet op zijn rug te zwemmen. Om hem te blijven stimuleren is hij tussentijds beloond met een certificaat.”

Stiekem
Al tientallen jaren trekt oud-buschauffeur Gerrit Fokker wekelijks zijn baantjes in Bergambacht. Hij is van de generatie ‘voor de oorlog’ en heeft nooit zwemles gehad. “In mijn jeugd zwom ik met vrienden stiekem in de wetering”, maakt hij geanimeerd duidelijk. “We hebben het elkaar een beetje aangeleerd, zo ging dat in die tijd.” Het is badpersoneel bekend dat sommige ouderen niet altijd een zwemdiploma hebben. “Als toezichthouders letten wij erop dat mensen zwemveilig zijn”, licht Robin toe.

In de ledenadministratie ontdekte Robin onlangs dat Fokker de oudste zwemmer is. “Ik zag dat-ie in december 90 jaar wordt. ‘Een mooie leeftijd die u bereikt’, zei ik tegen hem. Op dat moment vertelde meneer Fokker dat het hem superleuk leek om zijn zwemdiploma te halen. Hier heb ik over nagedacht en voorgesteld om dit te combineren met het afzwemmen van Lars. Ze kennen elkaar en hebben samen een goede klik.”

Met vlag en wimpel geslaagd
Beide mannen hebben er hard voor gewerkt en zijn met vlag en wimpel geslaagd. Een mooi, feestelijk moment, ook voor het badpersoneel. Onder een hartelijk applaus van vrienden en familieleden werd door juf Brenda het felbegeerde diploma uitgereikt. Of de volgende stap diploma B wordt, kunnen beiden vooralsnog niet zeggen. Voor nu is het met trots genieten van het behaalde resultaat.

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden