• Eerdere inlaat tijdens een oefening.
• Eerdere inlaat tijdens een oefening. Foto: stephan tellier

Driedaagse hoogwater-crisisoefening bij Haastrecht

Nieuws 1.163 keer gelezen

HAASTRECHT • De Hooge Boezem achter Haastrecht, ingericht als waterbergingsgebied voor rivier de Vlist, wordt tijdelijk het decor voor een grootschalige crisisoefening. Hierbij wordt een grote hoeveelheid water toegelaten tot de Hooge Boezem. Dit met behulp van Boezemmolen nr. 6 van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. 

Eén en ander gebeurt vanaf maandag 27 november en biedt omstanders een mooie gelegenheid om de kracht van water van dichtbij te aanschouwen.

Extreme regen
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden organiseert vanaf maandag 27 november samen met Defensie en de gemeente Oudewater de driedaagse crisisoefening met de naam ‘IJssel’. Dertig militairen en tweehonderd waterschapmedewerkers oefenen hierbij een scenario waarin het langdurig en extreem regent, waardoor wateroverlast ontstaat en dijken dreigen door te breken.

Waterbergingsgebied
De Hooge Boezem, natuurgebied van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, combineert hier natuurontwikkeling met waterbeheer en is een cruciaal onderdeel van de regionale waterbeheersing. Maandagochtend 27 november zetten de vrijwilligers van het Zuid-Hollands Landschap de oude Boezemmolen nr. 6 in werking om water vanuit de Vlist de Hooge Boezem in te pompen. Een uniek moment om de imposante molen, vanaf de zijlijn, in bedrijf te zien.

Natte voeten
Om alle dieren in het gebied kans te geven het hogerop te zoeken, opent het waterschap een paar dagen eerder de calamiteitenduiker om water vanuit de Vlist langzaam de Hooge Boezem in te laten stromen.

‘De verwachting is dat maandag 27 november de boezem bijna vol met water staat en de Boezemmolen vanaf 10.00 uur draaiend is om de laatste kuub water het gebied in te pompen’, meldt het waterschap. ‘Na de driedaagse oefening wordt het water weer afgevoerd naar de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Het kortstondig onder water zetten van de Hooge Boezem levert geen blijvende schade op aan de natuur’.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap nodigt omstanders en geïnteresseerden op 27 november vanaf 10.00 uur uit om Boezemmolen nr.6 in werking te zien en te aanschouwen hoe natuur- en waterbeheer cruciaal is in deze regio.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden