Groene Bruisavond geeft startsein voor meer groen in de buurt
Nieuws
586
keer gelezen
SCHOONHOVEN • Een verrassend goede opkomst, een serieuze brainstormsessie en de presentatie van concrete plannen. Zo zag kort samengevat de invulling en uitkomst van de Groene Bruisavond eruit, afgelopen woensdag in de grote zaal bij Welzijn Krimpenerwaard.
De vraag ‘Hoe krijgen we meer groen en fleur in de buurt?’ heeft met de start van ‘Buurtgroen Krimpenerwaard’ handen en voeten gekregen.
“Ons initiatief om de eigen straat of wijk meer op te fleuren wordt breed gedragen”, concludeert Loes Ambrosius. Samen met Loes Verton en Dora Wempe is zij initiatiefnemer voor beter en leuker openbaar groen. “Je merkt dat er draagvlak is om buurten op te fleuren met bijvoorbeeld bloemen en planten. Onder leiding van Dora is een brainstormsessie gehouden om te komen tot concrete plannen en acties.”
Krachten bundelen
Dat de bijeenkomst plaatsvond bij Welzijn Krimpenerwaard aan de Oranjeplaats in Schoonhoven was niet geheel toevallig. “Wij waren ook bezig met een soortgelijke actie en kwamen in contact met de andere initiatiefneemsters”, vertelt sociaal werker Nadia Zaidi van Welzijn Krimpenerwaard. “Op deze manier bundelen we de krachten. Op een paar plantenbakken na is er op het plein voor ons gebouw nauwelijks groen. Samen met de gemeente en Qua Wonen zijn we daarom in gesprek om het meer aan te kleden. Daarbij moeten we rekening houden met de parkeergarage onder de bestrating. Ook de strook tussen ons gebouw en de Olivier van Noortstraat willen we veel aantrekkelijker maken. We hebben een grote groep vrijwilligers die we hiervoor kunnen inzetten.”
Actie
In groepsverband zijn door de deelnemers punten van aandacht benoemd en op de avond uitgewerkt tot concrete actie. “Denk aan het maaibeleid van de gemeente, variatie van flora en fauna en hoe krijgen we meer levendigheid in de buurten”, somt Loes op. “Vooral de wens naar tuinen kwam naar voren. Zoals een heem-, groente of pluktuin, voedselpark of planten van fruitbomen. Waar het mede om draait is de sociale samenhang. Met elkaar in de straten of wijken extra groen onderhouden. Het enthousiasme van de groep heeft ons goed gedaan”, concludeert ze tot besluit.
“Veel inwoners willen stukjes groen bijhouden, zodat hun buurt er fraaier, leuker en mooier uitziet. En de gemeente moet de schoffel minder hanteren”, vult Loes Verton haar aan.
De volgende bijeenkomst is woensdag 31 januari bij Welzijn Krimpenerwaard. Meer informatie via de facebookpagina van Buurtgroen Krimpenerwaard.
Dirk Molenaar