Afbeelding
Foto: Stockfoto: 123rf.com

Krimpenaren scheiden afval niet goed genoeg

Nieuws 836 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Inwoners van Krimpen aan den IJssel scheiden hun afval nog niet goed genoeg, wat resulteert in een aanzienlijke hoeveelheid restafval van meer dan 200 kilo per inwoner. “Een flinke kostenpost in het afvaltarief”, aldus wethouder Wubbo Tempel. “Bovendien gaan waardevolle grondstoffen nu verloren in verbrandingsovens.”

In een poging om de hoeveelheid restafval per inwoner omlaag te brengen, gaat de gemeente bij wijze van proef Krimpense huishoudens in de eerste helft van 2024 inzicht geven in de hoeveelheid restafval die ze aanleveren. 

Tempel: “Met het geven van deze informatie hopen we dat inwoners hun afval beter gaan scheiden, met name door GFT - Groente-, Fruit- en Tuinafval -  uit het restafval te halen. Daarnaast laat de proef zien of de inzamelmethodes op orde zijn en of ongewenst gedrag ontstaat, bijvoorbeeld afvaltoerisme.” 

De proef blijft volgens Tempel nog zonder financiële gevolgen voor inwoners. “Het is een stap op weg naar een nieuw afvalinzamelbeleid per 2025. Indien de proef geslaagd is, zal de gemeenteraad in de tweede helft van 2024 besluiten over een nieuw afvalbeleid. Een mogelijkheid is de invoering van een recycletarief, zoals in andere gemeenten al praktijk is. Daar bedraagt het restafval per inwoner slechts ongeveer 130 à 140 kilo, waarbij huishoudens betalen voor de werkelijk aangeleverde hoeveelheid afval.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app