Afbeelding
Foto: Herman Visser

Erepenning voor eeuweling KDO bij première camping-komedie

Nieuws 614 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Toneelvereniging KDO uit Krimpen aan de Lek speelde zaterdagavond de première van de klucht ‘Een rits te ver’. De gala-avond kreeg extra glans met de uitreiking van een koninklijke erepenning aan de 100-jarige vereniging.

Een volbezette theaterzaal van het Cultuurhuis genoot zicht- en hoorbaar van de klucht ‘Een rits te ver’. De lachsalvo’s rolden geregeld door de zaal. Het publiek bestond zaterdagavond uit familieleden van de cast, oud-leden en andere genodigden tijdens het gala ter ere van het 100-jarig bestaan van KDO. “Vooraf hadden we allemaal best wel de kriebels”, erkent KDO’er Sander van der Leeden na afloop. “Mooi dat het dan zo wordt ontvangen.”

Kroon op vereniging
Kers op de jubileumtaart van KDO was de uitreiking van een koninklijke erepenning door burgemeester Pauline Bouvy-Koene aan verenigingsvoorzitter Fred Bartels. Sander: “Als vereniging hebben we flink wat tijd besteed aan het aanvragen ervan. Je moet namelijk meerdere documenten en verenigingspapieren overleggen, voordat de onderscheiding kan worden toegekend. Pas kortgeleden kregen we de bevestiging dat we de erepenning daadwerkelijk zouden krijgen. Vanavond was dan eindelijk het officiële moment. Echt een kroon op onze vereniging.”

KDO speelt ‘Een rits te ver’ in totaal vier keer. Op donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober, telkens om 20.00 uur, is het ‘grote publiek’ welkom om te komen kijken in het Cultuurhuis. Sander, tevens bestuurslid van KDO, staat in de voorstelling zelf ook op de planken. “Dat is de charme van onze vereniging. Kleinschalig - met rond de twintig leden - en we doen alles samen. Allemaal zetten we ons in tijdens voorstellingen, zowel op als achter het podium. Ook de decors bijvoorbeeld bouwen we met z’n allen.”

Mystery-tour
KDO komt normaalgesproken altijd in het voor- én najaar met een opvoering. Sander: “Vanwege de complexiteit van deze voorstelling, hebben we dit voorjaar geen voorstelling gespeeld, maar in plaats daarvan intensief door gerepeteerd voor dit stuk. In juni, ter ere van ons eeuwfeest, hebben we als vervanger een ‘mystery-tour’ gehouden. Deelnemers maakten een wandeltocht door het dorp en werden onderweg uitgedaagd met diverse puzzels en opdrachten die ze moesten oplossen en voltooien. Dat werd goed ontvangen en heeft verscheidene dorpsbewoners nader kennis laten maken met onze vereniging.”

Om haar jubileumjaar groots af te sluiten koos KDO bewust voor opvoering van ‘Een rits te ver’, de hitkomedie van de bekende Jon van Eerd. Regisseuse Linda van ‘t IJssel legt uit: “We wilden echt met iets speciaals komen. Ons publiek geniet altijd van kluchten en blijspelen, dus dan is dit een gegarandeerd succes, al was het een flinke uitdaging voor onze leden om het allemaal er in ‘te stampen’. In vergelijking met andere stukken die we hebben gespeeld, is deze voorstelling vrij complex met kenmerkende personages, drukke dialogen, geanimeerde scenes en tal van attributen op het toneel. Het tempo ligt hoog en alles moet naadloos samenvallen, anders verlies je de rode draad van het stuk. Gelukkig is dat allemaal uitstekend gelukt.”

Camping
‘Een rits te ver’ speelt op Camping De Wielewaal van Harry Vermeulen. Hij runt dit bedrijf al een aantal jaren, maar wordt plots geconfronteerd met een inspectie van de gemeente. Die zou namelijk veel klachten over de camping krijgen. In een poging de tent overeind te houden, besluit Harry alles in het werk te stellen om de inspecteur te vriend te houden. Maar hoe doe je dat als je niet weet wie dat is...? Onbewust zakt Harry steeds verder weg in een hilarische draaikolk van problemen, spraakverwarringen, absurde verzinsels en misverstanden. De problemen stapelen zich op wanneer een jongen zijn dochter het hoofd op hol brengt, zijn Russische vakantiehulp geen Nederlands begrijpt en twee lastige dames maar blijven klagen. En wat doet die eigenaardige man met die camera eigenlijk op de camping?

Kaarten voor de voorstelling ‘Een rits te ver’ kosten 10 euro en zijn te koop aan de deur van het Cultuurhuis. Op donderdagavond hebben 65+-ers gratis toegang.

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app