•  Eliene Sietsma Roelse (Stichting Stomaatje) en Ronald Holkamp van Stichting Krimpenerwaard-Oekraïne.
• Eliene Sietsma Roelse (Stichting Stomaatje) en Ronald Holkamp van Stichting Krimpenerwaard-Oekraïne. Foto: aangeleverd

Stichting Stomaatje en Krimpenerwaard-Oekraïne: verenigd voor hulp

Nieuws 1.641 keer gelezen

BERGAMBACHT • Stichting Stomaatje zet zich momenteel actief in voor de inzameling van niet-gebruikte medische hulpmiddelen voor de inwoners van Oekraïne, in samenwerking met Stichting Krimpenerwaard-Oekraïne. Samen zorgen ze ervoor dat de verzamelde medische benodigdheden worden overgebracht naar het door oorlog geteisterde Oost-Europese land. 

Bij Stichting Stomaatje - die het taboe rond het hebben van een stoma wil doorbreken - zijn ze verrast door de grote hoeveelheid medisch materiaal die reeds al is ingezameld. “Stoma- en incontinentiematerialen, maar ook verbandmiddelen en accessoires tot zelfs een medisch matras”, somt Lidy van Lankeren op. “Er blijkt gewoon enorm veel materiaal bij de mensen thuis doelloos in de kast te liggen. Stoma- en incontinentiemateriaal wat verkeerd is geleverd en de leverancier door het strenge beleid niet terug kan nemen, overgestapt naar een ander merk, overleden of het stoma is bijvoorbeeld opgeheven. Ook stoma-accessoires als crème, ringen, pasta, drinkvoeding, ondersteunend ondergoed en breukbanden worden ingezonden. Zo zonde dat er zoveel ongebruikt op de plank ligt, waardoor de inzamelactie zelfs voor onbepaalde tijd is verlengd. Want het zou bij één transport blijven en nu werken we alweer toe naar de tweede zending voor Oekraïne. Er blijven maar dozen met medisch materiaal binnenkomen.”

Vijftig dozen vol
Vanuit de garagebox van Stichting Stomaatje in Bergambacht zijn inmiddels een vijftigtal dozen met medisch materiaal op transport gegaan naar Oekraïne. “Ze zijn opgehaald door Ronald Holkamp van Stichting Krimpenerwaard-Oekraïne. We hebben heel wat uurtjes besteed aan het herpakken van al het materiaal, zodat er zoveel mogelijk mee kan. Maar ook om ervoor te zorgen dat het stomamateriaal compleet is. Je hebt niets aan een huidplak waar geen zakjes bij zitten bijvoorbeeld, of andersom.”

Mensen kunnen materialen (na een e-mail aan info@stomaatje.nl) opsturen of langsbrengen bij Stichting Stomaatje in Bergambacht. Lidy: “Het is fantastisch dat velen de verzendkosten zelf op zich willen nemen. En lukt dit niet, dan betalen wij als stichting die. Om dit te kunnen bekostigen doet we mee aan de Rabo ClubSupport-actie.”

Stemmen
Klanten die tevens lid zijn van Rabobank Hollandse IJssel kunnen nog tot en met 26 september stemmen voor deze actie. Lidy geeft alvast een advies mee: “Elke stem is geld waard, dus kies voor Stichting Stomaatje.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden