• De bewuste rotonde.
• De bewuste rotonde. Foto: Jan Timmer

Roep om verbetering verkeersveiligheid rotonde N210

Nieuws 3.974 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK/IJSSEL • De rotonde in de N210 ter hoogte van de Breekade is gevaarlijk voor fietsers en voetgangers, vindt Fien Boele.

Regelmatig zet Fien Boele uit Krimpen aan den IJssel per fiets koers naar Krimpen aan de Lek en weer terug. Een probleemloos ritje tót ze op de terugweg de rotonde ter hoogte van de N210/Breekade moet oversteken.

Gok
“Het punt is dat de rotonde voorzien is van relatief hoge begroeiing en hoog geplaatste verkeersborden”, constateert ze. “Als je lopend of per fiets de rotonde vanuit Krimpen aan de Lek richting Krimpen aan den IJssel wilt oversteken, heb je aanvankelijk prima zicht op de N210 vanuit de richting Lekkerkerk/Schoonhoven, zodat je verkeer daarvandaan goed ziet aankomen. Maar dat geldt alleen voor de eerste strook van de dubbele rijbaan. Wil je ook de tweede rijbaan oversteken, dan wordt het een hele gok omdat je het zicht ontnomen wordt in de richting van het verkeer, dat soms met flinke snelheid uit oostelijke richting komt. Lange mensen hebben dat probleem niet omdat ze over de rotonde heen kunnen kijken, maar ik meet 1 meter 70 en mij lukt dat niet. En voor (schoolgaande) kinderen geldt hetzelfde. Ik vind het daarom een onveilige situatie waar écht iets aan gedaan moet worden.”

Actiegroep
“Als ik jonger was geweest zou ik een actiegroep hebben opgericht die de situatie aan de kaak stelt”, zegt Fien Boele. “Nu heb ik me beperkt tot het sturen van mails naar de gemeente Krimpenerwaard en het Hoogheemraadschap. Dat is alweer een tijdje geleden. Ik hoop dat er wat aan deze situatie gaat veranderen. Ik denk dat het al enorm zou helpen wanneer de begroeiing goed wordt gesnoeid en de verkeersborden lager worden geplaatst. In dat geval zou het overzicht een stuk verbeteren. Ik vertrouw er op dat er iets aan gebeurt, zeker ook omdat er straks een McDonald’s gaat verrijzen op de plek waar vroeger eetcafé Breeka was gevestigd. Dan wordt het op de rotonde nog drukker met fietsers en zo.”

Om haar verhaal te illustreren vertelt Fien Boele over wat ze op Tweede Pinksterdag meemaakte bij de rotonde. “Ik zag een mevrouw met een bakfiets met een kind erin de oversteek wagen. Ben om haar te helpen op de uitkijk gaan staan om automobilisten vanuit de richting Schoonhoven te laten stoppen. Die dachten misschien ‘waar is zíj mee bezig’, maar ik vond dat ik dit moest doen. Je moet er toch niet aan denken dat er een ongeluk gebeurt?! Dus: wat mij betreft gaat de snoeischaar in het groen en de borden en de snelheid omlaag. Dan is het probleem opgelost en kan iedereen een stuk veiliger oversteken.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app