Afbeelding
Foto:

SGP blijft verontrust over gevolgen verplaatsing ambulancepost Krimpenerwaard

Nieuws 1.877 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond heeft de SGP opnieuw aandacht gevraagd voor de aanrijtijden van ambulances in Krimpen, als gevolg van verplaatsing van de ambulancepost in buurgemeente Krimpenerwaard, van Zuidbroek naar Bergambacht.

Raadslid Adriaan van Beek gaf aan dat zijn partij in het verleden herhaaldelijk zorgen heeft geuit over de ondermaatse en aanhoudend ontoereikende aanrijtijden van ambulances in Krimpen. “Half jaar geleden hebben we samen met Leefbaar Krimpen vragen gesteld over de aangekondigde verplaatsing van de ambulancepost, omdat dit binnen de gemeente Krimpenerwaard al werd gecommuniceerd. Uit de beantwoording bleek dat onze Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond hiervan niet op de hoogte was. Bovendien was de impact van deze verplaatsing op de reeds ondermaatse aanrijtijden niet in kaart gebracht.”

Op de vraag van Van Beek of ambulances uit Capelle ook Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel en een deel van Lekkerkerk zullen bedienen, antwoordde burgemeester Jan Luteijn bevestigend. “Dat gebeurt andersom ook al vanuit de regio Hollands Midden.”

Plek met een afdakje
De burgemeester erkende dat Krimpen niet voldoende betrokken is geweest bij het proces. Hij benadrukte echter dat een regio het recht heeft om dergelijke beslissingen te nemen. “Er wordt nu actief gemonitord of het meer gevolgen heeft met de huidige situatie. Beide regio’s zijn overigens goed in gesprek om ook continu die hele bezetting te optimaliseren. Het gaat niet langer alleen om een plek met een afdakje waar een ambulance staat; vanwege beperkte middelen en personeel zijn deze voertuigen voortdurend onderweg en worden ze als eerste ingezet op plekken met de hoogste spoed.”

Geen ambulancepost in Krimpen
Luteijn was het eens met de SGP dat burgerhulpverleners, politie, brandweer en boa’s slechts een beperkt deel van de spoedeisende hulp kunnen bieden, bijvoorbeeld bij reanimaties. “Aan de andere kant ben ik er ook blij mee. Het hele plan van de ‘max. 6 minuten zone’ is goed geregeld in onze gemeente. Reanimaties bij hartfalen komen vaak voor, maar het is ook weer zo dat een ambulance veel meer mogelijkheden biedt bij andere kwetsuren. We streven er daarom naar dat de ambulance zo snel mogelijk ter plaatse is. Dat blijven we doen, maar ik vermoed dat er geen ambulancepost in Krimpen zal komen.”

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Arie van Erk: genieten van het burgemeestersambt Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Jazztrompettist Teus Nobel komt met 'After Hours' naar Schoonhoven Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Dilettant door Cabauw hardhandig welkom geheten in de vierde klasse Sport 20 uur geleden

Download onze app