Afbeelding
Foto: Stephan Tellier

Besluit afsluiting Veerpoort van raadsagenda gehaald

Nieuws 1.603 keer gelezen

SCHOONHOVEN • “De binnenstad van Schoonhoven verdient een integrale aanpak.” Met dit argument werd dinsdagavond, op initiatief van de fractie van Gemeente Belang Krimpenerwaard, het voorstel om de Veerpoort in Schoonhoven af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer van de raadsagenda gehaald. Tot ongenoegen van verschillende partijen in de raad van Krimpenerwaard. “We spreken hier al dertig jaar over, het besluit moet nu gewoon genomen worden.”

Het al dan niet afsluiten van de Veerpoort voor gemotoriseerd verkeer houdt de (politieke) gemoederen als enkele tientallen jaren bezig. In de huidige situatie kunnen auto’s en motoren via de karakteristieke monumentale stadspoort naar het centrum van Schoonhoven rijden. Dit levert echter ook het nodige sluipverkeer richting Ammerstol/Bergambacht op, en daarmee hinder voor omwonenden en onveilige verkeerssituaties. 

Om sluipverkeer tegen te gaan en de situatie veiliger en duidelijker te maken, lag er dinsdag een voorstel van het college van burgemeester en wethouders voor om het gebied bij en onder de poort voor autoverkeer af te sluiten. Aan het begin van de vergadering deed Yorben van Dortmont van de VGBK, de grootste raadsfractie, echter de suggestie tot uitstel. Met steun van een meerderheid van de raad werd het voorstel vervolgens van de raadsagenda gehaald.

Samenhang
Van Dortmont: “We missen in dit voorstel de samenhang met de binnenstad. Een gemiste kans. Behandel dit nou samen met de gehele toekomstige ontwikkeling van de binnenstad. Dan kan je alles tegen elkaar afwegen om tot een echt goed besluit te komen.”

Frank Moné (CDA) uitte zijn verontwaardiging: “We gaan het nu uitstellen en wellicht straks nog een keer. Niet goed. We staan voor een politiek oordeel, zullen het nooit eens worden over het voorstel, binnen Schoonhoven de burgers ook niet zoals breed bekend is, maar we moeten de moed hebben om er nu een besluit over te nemen.” 

Marco Oudshoorn (VVD) reageerde resoluut: “Je moet gewoon de ballen hebben om het vanavond te bespreken, want dit kun je niet maken tegenover de vele insprekers op de publieke tribune die vanavond aanwezig zijn.”

Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) nam zelfs de term ‘onbehoorlijk bestuur’ in de mond. “We spreken hier al dertig jaar over, het besluit moet nu gewoon genomen worden. Dan kunnen de vervolgstappen voor de rest van de binnenstad gezet worden en niet andersom.”

Flexibele afsluiting
In de raadvergadering van september 2021 besloot de raad niet over te gaan tot een volledige afsluiting van de Veerpoort, maar te gaan voor een gedeeltelijke afsluiting op bepaalde tijden, in overleg met omwonenden en winkeliers. Dat is onderzocht, wat het college tot de conclusie bracht dat zo’n ‘flexibele’ afsluiting niet mogelijk is. Bijvoorbeeld bij plaatsing van een inzinkbare paal zou de elektronica daarvan bij hoog water steeds beschadigd raken. Alternatieven als een slagboom, verkeerslichten, het plaatsen van borden en handmatig bedienbare klappalen, bleken verkeerskundig onuitvoerbaar of onduidelijk en zouden bovendien afbreuk doen aan het cultuurhistorische aanzicht van de Veerpoort. Daarmee greep het college terug op het voorstel tot volledige afsluiting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden