• Annemarie Roding-Schilt, schrijver van het boek 'Pastoraat en dementie'.
• Annemarie Roding-Schilt, schrijver van het boek 'Pastoraat en dementie'. Foto: Dirk Molenaar

Annemarie Roding-Schilt schrijft boek: ‘Pastoraat en dementie’

Nieuws 2.455 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Hoe ga je om met mensen uit je gemeente of parochie die dementie krijgen? Antwoord hierop geeft  Annemarie Roding-Schilt (42) in haar onlangs uitgebrachte boek ‘Pastoraat en dementie‘. Doel is om mensen te helpen met tips, aanwijzingen en (praktijk)voorbeelden.

“Het is ontstaan uit verlegenheid”, verklaart Annemarie de aanleiding voor het boek. “Voor mijn werk als predikant-geestelijk verzorger in een verpleeghuis in Hellevoetsluis heb ik dagelijks contact met mensen die lijden aan deze ziekte. Daarnaast kom ik ook regelmatig in de kerk als gastpredikant of voor het geven van lezingen.” 

Ze merkte dat mensen in de kerkgemeenschap vaak verlegen zijn over dit onderwerp. “Er is een kloof tussen mijn dagelijkse ervaring en hoe het in veel gevallen binnen de kerk gaat. Ik wil met het boek aantonen dat er in de omgang meer mogelijk is dan veel mensen denken.”

Angst
Dementie is een aandoening waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. “Rondom het jaar 2050 wordt, als gevolg van de vergrijzing, het hoogste aantal patiënten in Nederland verwacht”, licht de auteur toe. “De verwachting is dat over ruim 25 jaar meer dan 600.000 mensen in ons land lijden aan deze ziekte. In mijn boek vertel ik over de angst die je krijgt als je erover gaat nadenken dat dit je kan overkomen. Wees niet bang voor de dag van morgen. We mogen er vertrouwen in hebben dat er dan ook mensen zijn die je liefdevol verzorgen.”

Begrijpen
Het op een juiste manier omgaan met ouderen die lijden aan dementie is iets wat Annemarie zich steeds meer eigen heeft gemaakt. “Omgaan met deze mensen is net als autorijden. Je leert het pas echt goed in de praktijk.”

Een duidelijk voorbeeld geeft ze van een vrouw die haar niet verstaat. “Ik begon steeds harder tegen haar te praten. Toen kwam ik erachter dat ze me wel verstond, maar niet begreep. Dat zet je tot nadenken om je vraag anders te stellen.”

Haar laagdrempelige manier van schrijven maakt het boek ‘Pastoraat en dementie’ tot een toegankelijke, praktische handreiking voor vrijwilligers en professionals in de kerk, maar ook daarbuiten. Het boek is te bestellen bij uitgeverij Kokboekencentrum in Utrecht of de plaatselijke boekhandel.

Dirk Molenaar 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden