• Irma Bultman (links) reikt Henriëtte Rodenburg een trofee uit voor de 'supergezonde school'.
• Irma Bultman (links) reikt Henriëtte Rodenburg een trofee uit voor de 'supergezonde school'. Foto: aangeleverd

Wethouder feliciteert ‘supergezond’ Gemini College in Lekkerkerk

Algemeen 939 keer gelezen

LEKKERKERK • Dat het Gemini College alle vijf de themacertificaten heeft weten te bemachtigen van ‘de Gezonde School’ is ook wethouder Irma Bultman niet ontgaan. Zij kwam de school in Lekkerkerk donderdag persoonlijk feliciteren met dit resultaat.

Het vignet ‘de Gezonde School’ is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers.

Het Gemini College mag zich sinds 2016 al een Gezonde School noemen na het behalen van het certificaat ‘Roken, alcohol en drugspreventie’. In 2017 volgde ‘Gezonde relaties & seksualiteit’, in 2019 ‘Voeding’, in 2020 ‘Welbevinden’ en eerder dit jaar ‘Bewegen en sport’. De Lekkerkerkse school voor vmbo, mavo en onderbouw-havo is een van de vijf voortgezet onderwijs scholen in het land die reeds alle vijf de themacertificaten hebben weten te bemachtigen.

Handvatten
“Met de Gezonde School-aanpak, een samenwerking van twintig landelijke gezondheidsorganisaties, zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen”, geeft Henriëtte Rodenburg aan. Zij is binnen de school actief als coördinator voor de Gezonde School. “Belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval. Bovendien geeft het leerlingen goede handvatten om straks in de burgermaatschappij de juiste keuzes te kunnen maken.”

In de lessen op school is er structurele aandacht voor elk van de genoemde themagebieden. Rodenburg: “Maar het blijft niet beperkt tot enkel het leslokaal. De leerlingen worden ook echt actief gestimuleerd om in beweging te komen. Zo is ons plein beweegvriendelijk ingericht en gaan we als het even kan op de fiets naar activiteiten buiten school. Ook is er een samenwerking met sportverenigingen in het dorp. Een ander aspect is het signaleren van gezondheidsproblemen door het afnemen van fitheidstesten of het gebruik van onderzoekscijfers. Ook is het assortiment in onze kantine gevarieerder geworden met gezonde alternatieven voor bijvoorbeeld het bij leerlingen populaire frikandelbroodje. Hiervoor zijn we reeds onderscheiden met de Zilveren Kantineschaal.”

Rust in je hoofd
Wethouder Irma Bultman gaf donderdag voor een met leerlingen volgepakte kantine aan nooit eerder op een ‘supergezonde school’ te zijn geweest. “Niet zo gek, want dit is de eerste school in Zuid-Holland die deze titel draagt. Uniek, want vandaag mag ik jullie het vijfde certificaat officieel uitreiken: bewegen en sport. Heel belangrijk, niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je hoofd. Belangrijk voor je hersenen om goed te bewegen en sporten. Het zorgt voor rust in je hoofd en je gaat er beter door presteren. Goed dat daar hier op school aandacht voor is, buiten alle bekende vakken om. Ook als gemeente Krimpenerwaard zijn we daar trots op.”

De school wordt om de drie jaar voor elk van de thema’s opnieuw beoordeeld.

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie