• Bewegingsagoog Joël Kruisselbrink met twee bewoners die airhockey aan het spelen zijn.
• Bewegingsagoog Joël Kruisselbrink met twee bewoners die airhockey aan het spelen zijn. Foto: Frank de Roo

Joël Kruisselbrink oogst succes met zijn unieke bewegingslessen

Algemeen 2.025 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Bewegingsagoog Joël Kruisselbrink (31) lukt het als geen ander om ouderen met dementie aan het bewegen te krijgen. Filmpjes van zijn lessen worden wereldwijd miljoenen keren bekeken.

“Om het vak bewegingsagogie meer bekendheid te geven zet ik beelden van mijn bewegingslessen online”, stelt Joël. “De filmpjes geven een indruk hoe mensen op een leuke, vaak simpele manier in beweging komen. In mijn werk bij de Lelie Zorgroep in Rotterdam merkte ik dat alleen actieve bewoners meedoen met de beweeglessen. De anderen slapen veel overdag. Om juist deze groep aan het bewegen te krijgen, zie ik als een uitdaging. Het gaat erom dat je ze op een bepaalde manier prikkelt om in actie te komen.”

Interesse
Dit krijgt Joël Kruisselbrink vooral voor elkaar door interesse te tonen: “Voor hun hobby’s, het werk wat ze gedaan hebben, lievelingseten, vakanties, gezinssituatie, enzovoorts. Zo krijg ik aanknopingspunten om mensen enthousiast te krijgen. Omdat ik met ouderen werk die lijden aan dementie, schakel ik ook vaak de familie in voor informatie. Als iemand bijvoorbeeld hovenier is geweest, dan pak ik de kruiwagen erbij. Het moet vooral herkenbaar voor ze zijn.”

Katapult
De bewegingsagoog geniet ervan als de bewoners enthousiast zijn. Trots vertelt hij van een meneer die vanuit zijn bed met een soort katapult pitzakken in zijn kledingkast schoot. “Hij vond het helemaal geweldig. Iedereen die op zijn kamer kwam kreeg het verhaal breed uitgemeten.”

Soms duizelt het ook de voormalige badmeester van zwembad ’t Wilgerak in Schoonhoven. Dat zijn filmpjes zo’n impact hebben, dat had de bescheiden trainer nooit verwacht. Een regelrechte hit is een video over bellenblaastennis. Een voorbeeld van ‘ímpliciet motorisch leren’ noemt hij het: “Een bellenblaasmachine voor een ventilator. Met alleen een racket en zonder wat te zeggen kwamen de bewoners zelf in actie.”

Preventief
Afsluitend geeft hij aan dat er groeiende belangstelling is voor zijn beroep. “Steeds meer verpleeghuizen maken ruimte voor het geven van sport- en bewegingsactiviteiten. Wij zorgen voor het onderhouden van het lichaam en zijn daarom preventief bezig de mensen fit te houden.”

De komende jaren wil hij dolgraag het vak blijven promoten en vol enthousiasme vertellen over zijn unieke aanpak.

De filmpjes van de unieke bewegingslessen zijn te volgen via Tik Tok en Instagram: @bewegen.is.leven; Facebook: @bewegingsagoogjoel en LinkedIn: @Joel-Kruisselbrink

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden