• Freek en Heleen van der Kroon voor hun woning in Krimpen aan den IJssel.
• Freek en Heleen van der Kroon voor hun woning in Krimpen aan den IJssel. Foto: Jan Timmer

‘Rijk leven’: van Krimpense avondvierdaagse tot tandemtocht door Cuba

Algemeen 984 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Rijk leven. Dat doen Freek en Heleen van der Kroon uit Krimpen aan den IJssel. Met alweer nieuwe plannen.

Van het nieuw leven inblazen van de Krimpense Avondvierdaagse en het opzetten van de befaamde Jazz Promenade tot en met een fietstocht per tandem door Cuba en twintig deelnames aan de Vierdaagse van Nijmegen. Het zijn zomaar wat voorbeelden van activiteiten die van Freek en Heleen van der Kroon een bijzonder echtpaar maken.

Mijlpaal
Zijn 85ste verjaardag nadert met rasse schreden. Mooie mijlpaal en een goed moment om terug te kijken, vindt Freek van der Kroon.

In 1965 vestigden hij en zijn vrouw Heleen zich in Krimpen, na eerst een aantal jaren te hebben ingewoond ‘bij moeder op zolder’ in Schiebroek. “Toen Evelyne, de eerste van onze drie kinderen, geboren werd, was het tijd om naar een ruimer onderkomen op zoek te gaan,” vertelt Heleen van der Kroon. “Dat vonden we aan de Morgental in Krimpen. We kochten de woning voor 29.000 gulden, ik weet het nog goed. Datzelfde huis stond een tijdje geleden te koop voor 295.000 euro...”

In 1975 kochten ze de woning waar ze nu, een kleine 48 jaar later, nog steeds wonen: een pand aan de Breekade, dat vroeger dienst deed als boerderij. “Ik zag in die tijd verschillende Krimpenaren zo’n pand kopen en wilde dat ook,” vertelt Freek van der Kroon. “Ik viste echter steeds achter het net. Op een dag heb ik toenmalig burgemeester Bulder aangesproken bij de hockeyclub waar we allebei lid van waren. ‘Kom maandag maar naar mijn kantoor’, zei hij. Dat deed ik. Daar lag de sleutel van de boerderij. Iedereen verklaarde ons voor gek dat we brood zagen in zo’n bouwval. We lieten ons er niet door ontmoedigen.”

Projecten
Ondertussen was Freek van der Kroon al jaren werkzaam als interieurarchitect. Heleen ondersteunde hem op administratief gebied. “Ik was actief in binnen- en buitenland en heb vele aansprekende projecten mogen beetpakken,” vertelt Freek. “Van hotels tot vakantieparken, bungalows, restaurants en alle winkels van V&D en Peek en Cloppenburg. Het was een mooi bestaan. Ik heb gewerkt tot mijn 72ste.”

Jazz Promenade Krimpen
‘Tussendoor’ was Freek ook volop actief binnen de Krimpense gemeenschap. “Het NUT organiseerde in die dagen allerlei cursussen en andere zaken, maar het ontbrak mijns inziens aan een mooie culturele invulling. Samen met een groepje andere enthousiastelingen nam ik het initiatief om eind jaren zeventig Jazz Promenade Krimpen op te zetten. Wat een geweldige tijd was dat. We konden terecht in de oude Rooms-Katholieke Kerk om daar voorstellingen en optredens te laten plaatvinden. Rita Reijs, de Dutch Swing College Band, Caro van Eijk, Jules Croiset, Ramses Shaffy en Liesbeth List; ze kwamen allemaal naar Krimpen en bleven na afloop graag hangen. Dat hadden we trouwens slim aangepakt door een pianist in te huren voor de afterparty. Dat werkte wel. Niemand wilde naar huis.”

Stille dood
Toen de plannen voor realisering van de Tuyter serieus werden, stierf Jazz Promenade een stille dood. “De gemeente stak er vanaf dat moment geen geld meer in,” aldus Van der Kroon. “Bij de opening van De Tuyter werden we nog betrokken, daarna was het over en sluiten. We werden simpelweg wegbezuinigd.”

Fervent wandelaar Freek van der Kroon organiseerde ook - in 2002-  één keer de Krimpense Avondvierdaagse, op verzoek van de Rotterdamse Wandel Vereniging. Het werd een doorslaand succes. “Omdat we het niet-alledaags aanpakten,” grijnst hij. “We hielden een speciale ‘gladiolenavond’ op vrijdag, zorgden voor T-shirts, foto’s van alle deelnemers en een traktatie voor de vrijwilligers. Het was één groot feest. Mooie herinnering.”

Wandel- en fietstrips
De plakboeken komen op tafel. Compleet met foto’s en reisverslagen van wandel- en fietstrips van Freek en Heleen in verre landen. Zoals de onvergetelijke reizen per tandem door Cuba, op Mallorca, Malta en Gran Canaria. Lange wandeltochten door China, Portugal, Spanje en Curaçao en trainingslopen in Denemarken, Zwitserland, Engeland en Luxemburg; allemaal ter voorbereiding op de Vierdaagse van Nijmegen, waaraan het echtpaar twintig keer deelnam.

“Wat hebben we veel meegemaakt, he Freek,”, glimlacht Heleen van der Kroon. “En alles samen al die jaren. Het was fijn. We zochten het avontuur en we vonden het in elkaar.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie