Afbeelding
Foto: 123RF.com

‘Drugsdealend familiebedrijf’ uit Schoonhoven voor de rechter

Algemeen 3.542 keer gelezen

DEN HAAG/SCHOONHOVEN • Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een stel uit Schoonhoven (hij 48, zij 43) dat zij vorig jaar hun destijds nog minderjarige zoon (inmiddels 18) en drie andere jongvolwassenen (begin 20) bij hun handel in soft- en harddrugs heeft betrokken. 

Tegen de vader Chris B. werd dinsdag bij de Haagse rechtbank een jaar celstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk plus een taakstraf van 240 uur. Hem werd niet alleen verweten dat hij dealde in cocaïne, MDMA en wiet, maar ook dat hij zich bij de inval in zijn woning aan de Voltastraat op 17 juni zich zou hebben verzet tegen zijn aanhouding. 

Daarnaast werd hem ten laste gelegd dat hij twee broers zou hebben bedreigd en onder invloed van cocaïne en wiet achter het stuur zou hebben gezeten. Tegen zijn vriendin, Silvia F., die wordt verdacht van medeplichtigheid aan de drugsactiviteiten, werd een taakstraf van 240 uur geëist.

Grootste fout
B. noemde het dealen ‘de grootste fout in mijn leven’. Hij ontkende dat hij zich bij zijn aanhouding tegen de politie heeft verzet. “Ik kreeg een trap tegen mijn rug en toen ik al geboeid was, werd ik geslagen”.

Verder ontkende de Schoonhovenaar dat hij de broers zou hebben bedreigd. “Ze kwamen met zijn tweeën op mij afgestormd en toen ging bij mij het licht uit”. 

Zijn raadsman vroeg voor de vermeende bedreiging vrijspraak net als voor het verzet tegen arrestatie. Voor het overige sprak de advocaat over een ‘redelijke eis’ van het OM.

Rot geschrokken
De vriendin van B. zei zich ‘te zijn rot geschrokken’ toen ze het dossier van deze zaak los. Zij deed af en toe ritjes naar drugsklanten en gaf boodschappen door. Zij gaf grif toe dat zij wist dat er in drugs werd gehandeld, ook in harddrugs. Ze omschreef zichzelf als ‘dom en naïef’.

De aanklager beschreef hoe er bij de politie steeds meer overlastmeldingen kwamen, waarbij veel werd verwezen naar ‘die kale’, waarmee B. werd bedoeld. Hij zou gebruik maken van diverse koeriers, zogenaamde runners, die allemaal voor moeten komen op 3 april. Bij die vier verdachten zit ook de zoon, die toen het dealen begon in 2021 nog minderjarig was. De aanklager sprak over een ‘familiebedrijf’. 

Voorarrest
Als de Haagse rechtbank de eis tegen verdachte B. overneemt dan hoeft deze niet meer terug de cel in, want hij heeft een half jaar in voorarrest gezeten. Enkele jaren geleden heeft B. ook al eens een straf van 1,5 jaar uitgezeten vanwege een poging tot doodslag.

De uitspraak in deze zaak volgt op 28 maart.

(tekstbureau Cerberus)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie