• Raadhuis van Krimpen aan den IJssel.
• Raadhuis van Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Gemeente Krimpen aan den IJssel voor kleine twee ton opgelicht

Algemeen 3.003 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De gemeente Krimpen aan den IJssel is opgelicht door een criminele organisatie. Die verzond eind vorig jaar uit naam van een directielid aan een medewerker van de gemeente e-mails, met het verzoek tot betaling van valse rekeningen. Zo is een bedrag van 176.040 euro op buitenlandse bankrekeningen overgemaakt. 

De gemeente heeft direct nadat duidelijk werd dat het ging om oplichting aangifte gedaan bij de politie. Uit intern onderzoek is inmiddels gebleken dat medewerkers van de gemeente niet betrokken zijn geweest bij deze zwendel.  

Burgemeester Jan Luteijn: “Wij vinden het verschrikkelijk dat we op deze manier slachtoffer zijn geworden van fraude van buitenaf en dat daarmee veel geld verloren ging. Het gaat om een niet verwachte en doortrapte aanval. Deze is helaas door onoplettendheid niet onderschept. We gaan er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen.”

Luteijn geeft aan dat er al veel wordt gedaan om dergelijke fraude te voorkomen. “Binnen de samenwerking van IJsselgemeenten hebben we een programma doorlopen om alertheid op fishing te verhogen. Helaas moeten we nu de conclusie trekken dat dit niet voldoende is. Maar door extra training willen wij hiertegen een nieuwe dam opwerpen. Ook kijken we kritisch naar de uitvoering van het proces van betalen. Daarvoor hebben wij in de tussentijd iemand van buiten ingehuurd. Deze houdt met veel aandacht het proces tegen het licht. Waar nodig komen er aanscherpingen. Verder vroegen wij onze accountant om te beoordelen of er nog extra maatregelen nodig zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie