• Leerlingen zijn bezig met de educatieve escaperoom over sexting.
• Leerlingen zijn bezig met de educatieve escaperoom over sexting. Foto: aangeleverd

Gemini College Lekkerkerk in top ‘Gezonde School’

Algemeen 1.037 keer gelezen

LEKKERKERK • Het Gemini College in Lekkerkerk heeft het vijfde certificaat van ‘de Gezonde School’ binnen. “Iets om trots op te zijn, want we werken er hard voor.”

Henriëtte Rodenburg steekt haar trots over het behalen van het vijfde en tevens laatste themacertificaat van ‘de Gezonde School’ niet onder stoelen of banken. Het vignet is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers. “Wij scharen ons in het rijtje scholen in het land die alle te behalen deelcertificaten inmiddels hebben verzameld. Uniek, want naar mijn weten zijn er slechts vier andere voortgezet onderwijs scholen in het land die dit tot op heden is gelukt.”

Alle vijf de themacertificaten pronken reeds ingelijst aan de wand in het Lekkerkerkse schoolgebouw. “Het bijbehorende vignet is onderweg. Er was wat mis gegaan met de post, maar deze zal op een later tijdstip vast nog officieel worden onthuld.” 

Handvatten
Henriëtte Rodenburg is naast haar werk als docent voor het vak verzorging, binnen de school voor vmbo, mavo en onderbouw-havo ook aangesteld als coördinator voor de Gezonde School. “Met de Gezonde School-aanpak, een samenwerking van twintig landelijke gezondheidsorganisaties, zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval. Bovendien geeft het leerlingen goede handvatten om straks in de burgermaatschappij de juiste keuzes te kunnen maken.”

Het Gemini College mag zich sinds 2016 een Gezonde School noemen na het behalen van het certificaat ‘Roken, alcohol en drugspreventie’. In 2017 volgde ‘Gezonde relaties & seksualiteit’, in 2019 ‘Voeding’, in 2020 ‘Welbevinden’ en recent dit jaar ‘Bewegen en sport’.

Zilveren Kantineschaal
Rodenburg: “In de lessen is er structurele aandacht voor elk van de genoemde themagebieden. Bijvoorbeeld door te praten over het belang van bewegen, de invloed van alcohol op de hersenen of goede voeding. Een ander aspect is het signaleren van gezondheidsproblemen door het afnemen van fitheidstesten of het gebruik van onderzoekscijfers. Om gezond gedrag te stimuleren zijn er ook aanpassingen in de eigen schoolomgeving gedaan. Zo is ons plein beweegvriendelijk ingericht en mag er niet gerookt worden. Ook is het assortiment in onze kantine gevarieerder geworden met gezonde alternatieven voor bijvoorbeeld het bij leerlingen populaire frikandelbroodje. Hiervoor zijn we reeds onderscheiden met de Zilveren Kantineschaal, die we nu alweer een aantal jaar in bezit hebben. Om die te kunnen behouden is er jaarlijks een zogenaamde kantinescan. Naast dit alles zetten we in op het betrekken van ouders bij de Gezonde School.”

Binnen het programma blijft het niet enkel bij praten in de les. De leerlingen worden ook echt actief gestimuleerd om in beweging te komen. “Zo gaan we altijd op de fiets naar activiteiten buiten school hier in de regio. Ook is er natuurlijk de sportklas en kunnen leerlingen als naschoolse sportactiviteit nu een proefles volgen bij één van de sportverenigingen in het dorp, om zo kennis te maken met bijvoorbeeld tennis. Leuk om te zien dat de animo daarvoor groot is. Voor ‘Welbevinden’ gebruiken we vaak een rollenspel waarin de grenzen worden opgezocht. Leerlingen moeten dan aangeven van ‘dit wil ik niet meer’, om zo meer zelfvertrouwen te kweken.” Juist deze week is er op school een speciale escaperoom ingericht, waarin leerlingen voorlichting krijgen over ‘sexting’, het versturen van seksueel getinte foto’s of filmpjes via social media. Rodenburg: “Spelenderwijs wordt uitleg gegeven over: ‘wat is het?’, de wetgeving hieromtrent en de mogelijke gevaren en consequenties.”

De school wordt om de drie jaar voor elk van de thema’s opnieuw beoordeeld. “De gestelde eisen worden dan weer tegen het licht gehouden voor verlenging van een certificaat. Je moet je dan opnieuw verantwoorden over alles wat je doet om de titel Gezonde School te mogen dragen. Zaak dus om dit niveau vast te houden en daar werken we steeds hard aan.”

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie