Afbeelding
Foto: gemeente

Krimpen zet streep onder proef met deelscooters

Algemeen 1.533 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL - De Krimpense proef met elektrische deelscooters heeft niet gebracht wat er van werd verwacht. De gemeente zet dan ook een streep onder het experiment. Aanbieders Felyx en GO Sharing waren al reeds afgehaakt, maar het college van burgemeester en wethouders is niet van plan om een nieuwe partij toe te laten, zo schrijft ze aan de gemeenteraad.

In augustus 2021 startte de Krimpense pilot met 70 deelscooters van Felyx en GO Sharing. Het moest een duurzaam alternatief worden voor autoverkeer, bijvoorbeeld over de Algerabrug. Ondanks dat er potentie voor de scooters leek te zijn, ontstonden er in de loop van afgelopen jaar steeds meer problemen met vandalisme, waarbij scooters in het water werden gegooid, in brand werden gestoken of op andere manieren werden vernield. Dit was voor Felyx de hoofdreden om zich terug te trekken uit Krimpen in mei. GO Sharing bleef, maar hield het in november alsnog voor gezien, vanwege het lage gebruik van de scooters.

Uit cijfers van GO Sharing bleek dat er gemiddeld 1000 ritten per maand waren, met het meeste gebruik in de zomer en het voorjaar.

‘Een scooter werd ongeveer één keer per dag verhuurd’, aldus het college. ‘Dit is voor een verhuurder relatief laag, omdat een scooter meerdere keren per dag verhuurd dient te worden om het rendabel te houden. Er is wel een duidelijke doelgroep: veruit het grootste deel van de gebruikers van de scooters waren tussen de 16 en 35 jaar. Zij maakten vooral ritten binnen Krimpen, maar ook naar openbaar vervoer-bestemmingen buiten de gemeente en dan vooral naar Capelsebrug, veelal ter vervanging van het openbaar vervoer of de fiets’. 

Het parkeren van de deelscooters leidde geregeld tot overlast. Gemiddeld kreeg de gemeente zo’n vier tot zes meldingen per maand, geeft het college aan. ‘De proefperiode werd ook gekend door grove uitschieters, zoals de verbrandingen en vernielingen in bepaalde periodes. Het lage gebruik heeft ook een relatie met de overlast: hoe langer de tijd dat een deelscooter stilstaat, hoe groter de kans op overlast en het risico op vandalisme.’ 

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie