Afbeelding
Foto: Martijn Kuiler

Onbegrip bij dierenweide in Ouderkerk over verbod op houden van herten

Algemeen 1.653 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Nu lopen er nog herten op de dierenweide in Ouderkerk, maar dat beeld dreigt op den duur te verdwijnen. Dit tot spijt van beheerder Jaap Boelhouwer.

De vijf herten op de dierenweide aan de Heemraadsweg spitsen de oren als Jaap Boelhouwer de straat in fietst. Ook de geiten verlaten spontaan hun schuilhut om zich in de regen te verdringen voor het hek. “Hoe ze het weten, weet ik niet, maar ik kan echt niet onopgemerkt met de fiets of auto hier naar toe komen”, vertelt Jaap terwijl hij zijn fiets tegen het hek zet.

Direct komt het gesprek op het plan van het kabinet om het houden van herten op kinderboerderijen en hertenkampen te verbieden. Landbouwminister Adema stelt dat de dieren in de vrije natuur horen en niet achter een hek. Dit tot teleurstelling en verontwaardiging van Jaap (69). Het argument dat de dieren vanwege hun schrikkerige gedrag gevaarlijk zouden kunnen zijn voor zowel zichzelf als bezoekers doet hij af als ‘onzinnig’.

Bronsttijd
“Ze doen geen vlieg kwaad. Rennen allemaal weg of eten juist uit je hand als ze wat tammer zijn”, vertelt Jaap terwijl hij een schep uit een ton met droogvoer neemt, om het vervolgens in een trog te gooien. “Alleen kan een enkele bok in de bronsttijd wel eens vervelend doen, maar als je daar rekening mee houdt is er niks aan de hand. Ik heb het een keer meegemaakt. Hij stond wat te brullen en te schudden met z’n kop, maar verder was er niet veel aan de hand. Bovendien lopen bezoekers over het algemeen toch niet tussen de dieren. Er zou beter een minimum oppervlakte per hert kunnen worden vastgesteld, om te voorkomen dat ze in een te kleine ruimte gehouden worden.”


De herten die nu op de Ouderkerkse dierenweide lopen hoeven niet weg, maar er mag vanaf 1 januari komend jaar niet meer mee gefokt of gehandeld worden. “De roedel bestaat uit twee hinden van vier jaar oud, met drie jongere dieren die afgelopen jaar zijn geboren. Eén is een bokje. Die zou moeten verdwijnen, ook om inteelt te voorkomen. Of hij moet gesteriliseerd worden. Castreren kan niet omdat hij z’n gewei dan niet meer wisselt. Ik ben er nog niet uit wat verstandig en mogelijk is. De vrouwtjes mogen sowieso blijven. Tot ze dood gaan. Een hert kan in gevangenschap wel twintig jaar oud worden, dus die jonkies overleven mij hier wel.” Aan ruimte hebben de herten op de dierenweide zeker geen gebrek. “Daar is dit ook een mooi aantal voor. Met meer wordt het al snel krap en raken ze wellicht gestrest.”

De dierenweide in Ouderkerk bestaat al vele jaren. Het is geen echte kinderboerderij, want kinderen mogen normaal gesproken niet tussen de beesten komen, maar vanaf de openbare weg hebben ze ruim zicht op de dieren op het langgerekte terrein. “Eigenlijk mogen de herten geen brood hebben, maar dat hou je gewoon niet tegen. Er komen dagelijks veel kinderen met hun (groot)ouders kijken. Zeker als het wat mooier weer is en dan willen de kinderen natuurlijk de dieren wat te eten geven. Ik sta het dan maar oogluikend toe.”

Onderhoud

Jaap is dagelijks zo’n anderhalf uur bezig met het voeren en verzorgen van alle dieren. “In de zomer is dat wel meer, maar dan voer ik ook het nodige onderhoud uit aan de hokken en schuren. Naast herten en geiten leven er op de strak onderhouden weide ook kippen, varkens, kalkoenen en eenden. In een volière zitten verschillende soorten parkieten. Vooraan op het terrein huizen twee Alpaca’s. “Die zijn door de buurt geschonken. Bewoners hebben een collecte gehouden om aanschaf van de dieren mogelijk te maken. Het zijn twee echte publiekstrekkers. Echt, als je in die donkere, bolle ogen kijkt, ben je verkocht.” Jaap is blij met de betrokkenheid van de buurt. “Als ik er niet ben, houden ze altijd een extra oogje in het zeil.”


Jaap vervult inmiddels ruim dertig jaar als vrijwilliger de rol van beheerder van de dierenweide. “Dat was al zo toen het complex nog aan de Dekkerstraat gevestigd was en is zo gebleven na de verhuizing naar deze plek. Eerst deed ik het naast mijn werk bij de gemeente, maar sinds mijn pensionering heb ik er echt alle tijd voor, al ben ik ook nog bij de gemeente in dienst als havenmeester hier in Ouderkerk. Het werk op de dierenweide blijft mooi om te doen. Ooit heb ik in een dierentuin met giraffen gewerkt, maar dit is minstens zo leuk.”

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 9 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 11 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden