• De situatie in Gouderak in februari 1953, op het deel van de dijk dat tegenwoordig Middelblok heet. Met man en macht wist men hier een doorbraak te voorkomen.
• De situatie in Gouderak in februari 1953, op het deel van de dijk dat tegenwoordig Middelblok heet. Met man en macht wist men hier een doorbraak te voorkomen. Foto: Stichting Dorpsleven Gouderak

Terugkijken op gevolgen watersnoodramp (1953) voor de Krimpenerwaard

Algemeen 1.826 keer gelezen

GOUDERAK • Hoe spannend waren de eerste dagen van februari 1953 in de Krimpenerwaard? Grote vraag was: houden de dijken het? 

Wim Heuvelman (Gouderak) herinnert zich de gebeurtenissen van zeventig jaar geleden nog precies. Hij vertelt zaterdagmiddag 4 februari in het Dorpshuis van Gouderak hoe de Krimpenerwaard de watersnoodramp beleefde.

“Op 31 januari, de dag voor die rampzalige nacht, werkte ik in de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. Toen ik aan het eind van de dag naar huis ging, vroeg de boer mij de volgende dag terug te komen om te kijken hoe het met de koeien ging. Het zou flink gaan stormen en de dieren mochten niet in de problemen komen.”

Verdronken
Die nacht stroomde het water al over de IJsseldijk en Heuvelman ging direct terug naar de Stormpolder, waar uiteindelijk vier mensen verdronken. De volgende dag ging hij naar Ouderkerk aan den IJssel om te kijken of zijn familie de storm goed was doorgekomen en zag daar dat de dijk was doorgebroken. In Ouderkerk zouden uiteindelijk twee mensen de ramp niet overleven.

Ook verderop, in Gouderak, bleef het tot het laatste moment spannend of de dijk het zou houden.

Filmbeelden
In het Dorpshuis van Gouderak vertelt Heuvelman zaterdag 4 februari over de strijd tegen het water in de Krimpenerwaard. Hij laat ook filmbeelden zien van andere Gouderakse ooggetuigen. De presentatie begint om 15.30 uur, de toegang en koffie zijn gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie