• Jan en Jolijn de Vaal.
• Jan en Jolijn de Vaal. Foto: Dirk Molenaar

Twaalfde Nacht van het Zilver in Schoonhoven

Algemeen 598 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Alle voorbereidingen voor een warme, romantische en vooral sfeervolle ‘Nacht van het Zilver’ in Schoonhoven -op zaterdag 10 december- zijn getroffen.

Het is op deze avond dat burgemeester Pauline Bouvy van Krimpenerwaard haar taken en de sleutel van de stad overdraagt aan nachtburgemeester Marco Oudshoorn (67). “Een erebaantje”, geeft hij aan. “Mijn taken zijn vooral symbolisch.” 

Neemt niet weg dat zijn belangrijkste rol is om te zorgen dat alles die avond goed verloopt. “Als de stad volloopt met mensen, dan is voor mij de Nacht geslaagd”, glimlacht hij.

Moeiteloos somt de nachtburgemeester de activiteiten komende zaterdag op: “Naast de ateliers, galeries en juwelierszaken hebben we leuke elementen die de sfeer feeëriek maken. Er worden Christmas Carrolls gezongen, de deelnemende panden zijn verlicht, er zijn optredens van vuurspuwers en er is zang van de operazangeres Tanis Ravelli. Wie zelf een sieraad wil ontwerpen, is welkom in de Hoge Vierschaar.” 

Oudshoorn merkt een groot enthousiasme onder de deelnemers. “Dit mede door de kleinschalige opzet en winterse sfeer die deze dagen voor Kerst kenmerkt.”

Zesde generatie
Atelier De Vaal is één van de ruim twintig deelnemers. Een familiebedrijf sinds 1866 waar nu de zesde generatie actief is in het vak. Naast de juwelierszaak in Bergambacht is een paar jaar geleden ook het historische pand aan de Haven 70A erbij betrokken. “Puur vanwege ruimtegebrek voor onze machines en werkplaats”, legt Jan de Vaal (62) uit. “Hier repareren we voor collega-juweliers en goudsmeden. We maken ook sieraden of halffabricaten die de edelsmeden zelf tot een eindproduct maken.”

Vol trots showt hij dat we ons bevinden in een moderne zilver- en goudsmidwerkplaats. Compleet met hightech apparatuur zoals lasers, lasapparaten en 3D printers. In zijn pubertijd had Jan nog weinig interesse in het vak. Op aandringen van zijn vader ging hij naar de Vakschool en zo ontstond de liefde voor het vak. Nog steeds is hij aan de school verbonden als examinator.

De komende Zilvernacht is voor de medewerkers van De Vaal de eerste keer dat ze zich vanuit het huidige pand presenteren. “Drie jaar geleden hadden we onze stand in de Grote Kerk”, weet Jolijn (26), dochter van Jan. “Nu zijn we met onze eigen galerie open,  zodat we klanten binnen kunnen ontvangen.”

Jan heeft zich voorgenomen om op de avond zelf een rondje te lopen. “Dat heb ik nog niet eerder gedaan”, lacht hij. “Ik wil het ook wel eens zien en beleven.” 

De Nacht van het Zilver in Schoonhoven duurt zaterdag 10 december van 18.00 uur tot middernacht.

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie