Stockfoto
Stockfoto

‘Hartenkreet’ tegen huisuitzetting Schoonhovenaar

Algemeen 8.209 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Evelien van Holten wil voorkomen dat haar in Schoonhoven woonachtige vader dakloos wordt. Ze stuurde een ‘hartenkreet’ naar de politiek en media.

“Het afgelopen half jaar heb ik mijn uiterste best gedaan om aanspraak te maken op het sociaal vangnet dat we in Nederland kennen voor kwetsbare mensen zoals mijn vader. Inmiddels maakt mijn strijdlust plaats voor moedeloosheid en uitzichtloosheid”, baalt de inwoonster van Amersfoort.

Het verhaal in een notendop, aldus Evelien: “Op 28 mei jongstleden stierf mijn oma na een kort maar hevig ziekbed. Ze woonde aan het Olivier van Noortplein in Schoonhoven en mijn vader woonde sinds enkele jaren bij haar in. Hij zorgde voor haar, vooral nadat zij door het overlijden van haar jongste zoon geestelijk en lichamelijk in een diep dal belandde. Hij gaf 24/7 zorg, in de laatste fase daarbij gesteund door de thuiszorg. Ze is 98 jaar oud geworden.”

Kwetsbaar
Direct na het overlijden van haar oma zocht Evelien van Holten contact met QuaWonen, eigenaar van de betreffende huurwoning, om met hen de woonsituatie van haar vader te bespreken. “Probleem was dat hij weliswaar medebewoner was, maar geen medehuurder. Hij zou eigenlijk direct het huis uit moeten”, aldus Evelien.

Ze wil de kwetsbare situatie waarin haar vader verkeert duidelijk maken. “Hij -Cor-Jan van Holten-, heeft een bepaalde naam in Schoonhoven, daar kan ik niet omheen. Mensen die hem kennen, herinneren hem als een boom van een kerel, type bodybuilder, met soms een grote mond. Ik kan ze vertellen: daar is niets van over. Mijn vader heeft in 2004 een zwaar auto-ongeluk gehad. Dit heeft hij ternauwernood overleefd; hij lag zes maanden in coma. Het heeft hem dusdanig beschadigd, dat hij volledig is afgekeurd en moet rondkomen van een WIA-uitkering. Ook geestelijk takelt hij snel af. Hij kan moeilijk zaken onthouden, is warrig dan wel verward, angstig en depressief. De huisarts en andere hulpinstanties zijn hiermee bekend.”

Neemt niet weg dat haar 66-jarige vader als het aan de procedures ligt op straat komt te staan. “Ik heb met allerlei partijen, waaronder de gemeente, woningbouw en hulp- en zorginstanties, contact gezocht, maar loop tegen muren op. Er wordt louter naar procedures gehandeld en niet in oplossingen gedacht.”

De stand van zaken op dit moment is dat Evelien een procedure is gestart tegen QuaWonen om huisuitzetting te voorkomen. “Insteek is dat mijn vader op basis van de gemeenschappelijke huishouding die hij met zijn moeder had ook rechten heeft opgebouwd. Officieel moet hij op vrijkomende andere huurwoningen reageren, maar dat is kansloos gezien zijn Wia-uitkering en plek 111 op de wachtlijst.”

Evelien blijft hopen dat haar vader aan het Olivier van Noortplein kan blijven wonen. “De enige alternatieven zijn het Leger des Heils in Gouda en onze zolderkamer in Amersfoort... Beide opties zijn voor deze geboren en getogen Schoonhovenaar uitgesloten. Van zijn grote sociaal netwerk van vroeger is helaas niets over, maar mijn vader hoort in de Zilverstad thuis. Anders kwijnt hij helemaal weg. Ik heb mijn hoop nu op de politiek gevestigd. Ik weet dat enkele partijen mijn noodkreet hebben opgepakt. Nu maar hopen op een positief vervolg.”

Reactie QuaWonen
QuaWonen ziet geen mogelijkheden om Van Holten in zijn huidige huurwoning te laten wonen: ‘We begrijpen dat de familie zorgen heeft, maar als woningcorporatie hebben we de plicht om ons aan de huisvestingsverordening te houden. We worden hier ook streng op gecontroleerd. Ook zijn wij verplicht om te zorgen voor een eerlijke verdeling van onze schaarse sociale huurwoningen onder woningzoekenden. Verder geven we geen inhoudelijke reactie, omdat wij deze zaak met de familie zelf bespreken’.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app