• Nathan den Besten en Jorn Houdijk met hun medaille.
• Nathan den Besten en Jorn Houdijk met hun medaille.

Medaille voor Jorn en Nathan tijdens WK Hovenier

Algemeen 1.225 keer gelezen

SCHOONHOVEN/POLSBROEK • Het WK Hovenier in Estland leverde de nationaal kampioenen Jorn Houdijk en Nathan den Besten de achtste plaats op.

De twee vrienden hadden zich goed voorbereid op hun deelname aan WorldSkills Landscape Gardening, waar het duo in 3,5 dag een complete tuin met onder meer twee stapelmuren, een kruidentuin, een vijver met watergordijn, een terras, een houten loopbrug en veel natuurlijke beplanting aanlegden. 

“We zijn goed op elkaar ingespeeld en onze karakters botsen niet,” aldus Polsbroekenaar Jorn Houdijk (19). “Beiden volgden we een mbo-hoveniersopleiding in Houten bij Yuverta. Onze docent Willem Heuseveldt was in Tallinn aanwezig als teamleader. Aan de hand van aangeleverde tekeningen maakten we een stappenplan. We maakten gebruik van lokale materialen, zoals hout uit de omvangrijke bossen daar en kalkzandsteen uit steengroeven. De ruim zes uur per dag werken aan de tuin was een fikse klus.”

Medal for Excellence
Het duo toonde in Estland zijn vakmanschap en etaleerde hun opgedane plantenkennis. Het niveau van de landenteams was erg hoog. Zwitserland won voor Japan. Het puntentotaal van Jorn en Nathan was net niet genoeg voor brons, maar wel voldoende voor de Medal for Excellence, een bewijs van bovengemiddelde prestatie.

“We hadden hoger willen eindigen,” vervolgt Schoonhovenaar Nathan den Besten (21). “We kwamen maar een paar punten tekort, maar ondanks dat kijken we met veel plezier terug op onze deelname. Het smaakt duidelijk naar meer. Samen zijn we deze maand het hoveniersbedrijf Skills Tuinen gestart en onze werkagenda zit al vol.”

Verrijking
Het aanleggen van tuinen kunnen opdrachtgevers gerust aan dit duo overlaten. Al op heel jonge leeftijd waren beiden in hun vrije tijd actief in deze branche. “Ik liep als kind altijd buiten,” zegt Jorn lachend. “Op mijn vijftiende ging ik op zaterdagen aan de slag bij een hoveniersbedrijf. Alle kennis en vaardigheden die nodig zijn bij het aanleggen van tuinen kwamen wel voorbij. Ik volg nu nog een dag per week een deeltijd-hbo-opleiding Tuin- en Landschapsarchitectuur in Velp. Die scholing zie ik als verrijking. Ik ben van het werken met hout en het maken van constructies. Het ontwerp van de tuinen zet ik op papier.”

Nathan is de man van de planten en de bomen. Lang voordat de tuin af is, ziet hij het eindresultaat al voor zich. “Ik speelde vroeger altijd buiten en wist al snel dat een ‘groene’ opleiding bij mij paste,” merkt hij op. “Na de lagere school ging mijn wens in vervulling. Al snel hoefde ik maar drie dagen naar Yuverta-vmbo in Ottoland en liep ik op de andere dagen stage bij hoveniersbedrijven. De toekomst voor ons als hovenier ziet er veelbelovend uit. We zijn gedegen opgeleid en gewend de handen uit de mouwen te steken.”

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden